Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež byl v České republice naposledy před deseti lety

Domácí zpravodajství / / ČTK / 26. září 2019 8:49
Papež byl v České republice naposledy před deseti lety

Ilustrační foto
Autor: www.thepapalvisit.org.uk / M. Mazur

Praha -

Papež naposledy do ČR zavítal před deseti lety, 26. září 2009 zahájil tehdejší papež Benedikt XVI. třídenní návštěvu České republiky. U příležitosti výročí svatého Václava a 20. výročí sametové revoluce papež mimo jiné navštívil kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně s proslulou soškou Pražského Jezulátka a sloužil mše v Brně-Tuřanech (pro 120.000 věřících) a na Proboštské louce ve Staré Boleslavi u příležitosti Národní svatováclavské pouti (pro 50.000 poutníků).

Nynějšího papeže Františka pozval letos v březnu do ČR předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, kterého papež přijal ve Vatikánu. Papeže zval do Česka i prezident Miloš Zeman při audienci v dubnu 2015. Od roku 1990 zavítal papež do České republiky čtyřikrát, z toho třikrát (1990, 1995 a 1997) Jan Pavel II.

První zastávkou Benedikta XVI. byl 26. září 2009 chrám Panny Marie Vítězné na Malé Straně, kde se poklonil Pražskému Jezulátku. Ve stejný den se ve svatovítské katedrále setkal se stovkami kněží, řeholníků, řeholnic, seminaristů a členů laických hnutí při společné modlitbě nešpor. V neděli 27. září sloužil mši v Brně-Tuřanech za účasti přibližně 120.000 lidí. V pondělí 28. září navštívil místo mučednické smrti sv. Václava v bazilice sv. Václava ve Staré Boleslavi, kde se poklonil jeho ostatkům i Palladiu země České.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)