Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Babiš navrhl státní pohřeb v katedrále za Gotta. Naposledy se stát loučil s Havlem

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 2. října 2019 16:40
Babiš navrhl státní pohřeb v katedrále za Gotta. Naposledy se stát loučil s Havlem

Karel Gott zemřel 1.října 2019
Autor: Wikimedia Commons / František Ortmann

Praha -

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne dnes vládě, aby se uskutečnil Gottův státní pohřeb v pražské katedrále sv. Víta. Tu spravuje společně církev a stát a konal se v ní státní pohřeb naposledy za bývalého prezidenta Václava Havla. Zádušní bohoslužbu tehdy v roce 2011 sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka a Gott byl tehdy mezi smutečními hosty. Pokud to vláda schválí v den pohřbu by se měl konat i státní smutek. Objevují se ale již i hlasy, že se jedná o populismus. Například plzeňský luterský farář T.M. Živný napsal: "Lidi, neblbněte: Nebe se zasloužit nedá, a to ani když se jmenujete Gott... Nebe a to, kdo tam půjde, je čistě na Bohu (GOTT) a jeho milosti! Babišův návrh je ryzí populismus, navíc nevíme: co si přeje rodina a co (by) si přál Gott sám, to bychom měli respektovat!"

Kardinál Dominika Duka bude ohledně pohřbu zesnulého zpěváka Karla Gotta respektovat přání rodiny. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman. Duka také uvedl, že se za zemřelého Karla Gotta a jeho rodinu modlí.

"Myslím, že mistr Gott si od nás zaslouží poděkování za celý svůj život. Poctivě se s námi snažil dělit o svůj talent, který mu pán bůh ve své dobrotě nadělil vskutku mimořádný, což já jako známý nezpěvák oceňuji o to více. Svými písněmi nám dělal radost i v dobách neradostných, byť kvůli tomu mnohdy musel strpět totalitní manipulace. Věřím však, že vědomě nechtěl nikoho zarmoutit a pokud mohl pomoci, tak tak učinil," uvedl dnes kardinál na facebooku.

Duka se s Gottem mnohokrát na veřejnosti setkal, před dvěma lety například požehnal jeho velké výstavě Gott My Life, která se konala na lodi kotvící u náplavky v Praze na Výtoni. "Jsem rád, že se (Gott) ve svém životě snažil nikoho nezarmoutit a neurazit," uvedl tehdy Duka.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)