Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Za účasti ekumenického zastoupení církví otevřeli ve Všetatech památník Jana Palacha

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz / 11. října 2019 22:31
Za účasti ekumenického zastoupení církví otevřeli ve Všetatech památník Jana Palacha

Památník Jana Palacha ve Všetatech
Autor: Martin Pithart

Všetaty - Slavnostní otevření nové expozice v Palachově rodném domě proběhlo ve středu 9. října za účasti představitelů církví. Objekt Národního muzea ve Všetatech odkazuje k životu a tragickému činu mladého studenta filosofie, který se v roce 1969 upálil na protest proti okupační propagandě a proti narůstající všeobecné lhostejnosti a letargii tehdejšího Československa.

Všetatský památník otevírá témata vnitřního boje mladého studenta přináší autentické předměty z jeho života i konkrétní věci, které měl s sebou v den upálení na Václavském náměstí v Praze. Celý dojem umocňuje výjimečné architektonické ztvárnění prostoru.

Veřejného otevření se účastnil i četní ekumeničtí hosté. Mezi jinými i kardinál Dominik Duka, patriarcha Československé církve husitské Tomáš Butta nebo představitelé Českobratrské církve evangelické: váženým hostem byl farář Jakub S. Trojan, který tehdy působil v nedalekém libišském sboru, s Janem Palachem i jeho rodinou se setkával a nakonec jej v Praze také pohřbíval.

 

Fotografii laskavě poskytl Martin Pithart, Fotocentrum Mělník.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)