Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Patriarcha Bartoloměj navštívil Prahu. Na Foru 2000 kritizoval globalizaci

Domácí zpravodajství / / ČTK / 19. října 2019 20:34
Patriarcha Bartoloměj navštívil Prahu. Na Foru 2000 kritizoval globalizaci

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj
Autor: patriarchate.org / Dimitrios Panagos

Praha -

Globalizace ve své současné podobě sleduje pouze ekonomické ukazatele a vytváří tím diktaturu konzumerismu. Je třeba k ní vytvořit alternativu, která bude řešit i sociální problémy a dopady hospodářského rozvoje na životní prostředí, řekl na úvod závěrečného dne mezinárodní konference Forum 2000 konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. Podle něj je také nutné trvat na dodržování univerzálních lidských práv všude na světě.

Podle Bartoloměje se po roce 1989, kdy ve světě zkolabovaly komunistické režimy, šířilo přesvědčení, že konec studené války znamená definitivní vítězství liberální demokracie západního vzoru a že vítězství tržního hospodářství nad centrálně plánovaným povede k vytvoření sociálně spravedlivých společností. "Tato naděje se nenaplnila," řekl patriarcha, který zaujímá nejvlivnější postavení mezi ortodoxními církvemi.

"Jisté je, že po roce 1989 nepřišel věk prosperity a demokracie," řekl Bartoloměj. Připomněl řadu válečných konfliktů v posledních 30 letech, rozšíření náboženského fundamentalismu a teroristické útoky. Současně se rozvíjel fenomén ekonomické globalizace, jejímiž průvodními projevy ale byly finanční krize, růst chudoby v rozvojových zemích a v důsledku toho i masová migrace.

"Potřebujeme alternativní globalizaci, která bude založena na sociální spravedlnosti a na lidských právech. Potřebujeme alternativu ke kultuře, která stanovuje ekonomická kritéria jako jedinou skutečnou hodnotu a tím vytváří diktaturu konzumerismu," řekl patriarcha. Podle něj je také nutné, aby se zohledňovaly i dopady ekonomické činnosti na životní prostředí.

Bartoloměj zdůraznil potřebu prosazovat v celém světě princip univerzálních lidských práv, která jsou podle něj vrcholným důkazem humanismu. Ohradil se proti tvrzení některých nekřesťanských zemí, že lidská práva slouží jen jako imperialistický nástroj Západu, který má potlačit lokální kultury.

Konstantinopolský patriarcha vystoupil na Foru 2000 podruhé, na konferenci poprvé zavítal před třemi lety. Dnes byl hlavním řečníkem závěrečného dne 23. ročníku konference.

U zrodu konference Forum 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Jejich záměrem bylo poskytnout prostor osobnostem z nejrůznějších oborů k analýze výzev nového tisíciletí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)