Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

E15: Katolická církev loni na burze prodělala desítky milionů

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 4. listopadu 2019 9:36
E15: Katolická církev loni na burze prodělala desítky milionů

Ilustrační foto
Autor: pixbay.com

Praha - Katolická církev přišla loni na burzách o desítky milionů korun. Ze zhruba miliardy korun investované na počátku loňského roku přišli katolíci přes dvojici burzovních investičních portfolií sdružených pod hlavičkou Katolického fondu o zhruba 70 milionů korun. Katolický fond spravuje majetek České biskupské konference a všech osmi římskokatolických diecézí v Česku. Jeho čtyři podfondy soustřeďují část církevních peněz získaných z restitucí. Píše to dnešní E15.

"Rok končící osmičkou znamenal pro globální akcie po několika úspěšných letech pád do červených čísel. Zaznamenaly nejhorší výsledek od finanční krize, přičemž výrazněji se nedařilo na rozvíjejících se trzích," cituje E15 výroční zprávu Fondu udržitelnosti římskokatolické církve z konce října.

Ceny světových akcií se loni propadly o 11 procent, připomíná E15. Podle analytiků tak pouze šestiprocentní propad katolického portfolia v hodnotě zhruba 750 milionů korun zaměřeného hlavně na akcie tak vyznívá poměrně příznivě. Více než pětiprocentní ztráta části Katolického fondu zaměřené na dluhopisy je však horší než průměr trhu.

Církevní investice spravuje ČSOB. Katolický fond má už čtyři podfondy. K růstovému a výnosovému se v roce 2017 přidal nemovitostní. Loňskou novinkou je podle E15 zvláštní nemovitostní fond, který slouží k nákupům na Slovensku.

Server Novinky.cz dnes v souvislosti s církvemi uvedl, že Česká biskupská konference minulý týden na plenárním zasedání rozhodla, že prošetří hospodaření a aktivity jihočeské diecéze. Českobudějovické biskupství vstoupilo na začátku října do největší české kampeličky Artesy, prostřednictvím majoritního akcionáře Artesa Capital získalo podíl 9,5 procenta akcií. Biskupství chce požádat Českou národní banku o nabytí kvalifikované účasti, aby mohlo dále navýšit svůj podíl a získat v záložně majoritu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)