Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Spor hasičů a církve kvůli Gutům pokračuje, biskupství neustoupí

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 11. listopadu 2019 21:50
Spor hasičů a církve kvůli Gutům pokračuje, biskupství neustoupí

Noční ničivý požár dřevěného kostela v Třinci-Gutech
Autor: HZS Moravskoslezského kraje

Ostrava - Spor moravskoslezských hasičů a církve kvůli protipožárnímu zabezpečení stavby repliky kostela v Třinci – Gutech pokračuje. Biskupství neustoupí požadavku hasičů, aby byl objekt napojen na jejich pult. Dál prosazuje napojení na privátní subjekt. Podle zástupců ostravsko-opavské diecéze je tato varianta desetkrát levnější. ČTK to dnes řekl vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek. Hasiči už ale dvakrát projekt zamítli. Zahájení stavby se tak stále odkládá. Začne nejdříve na jaře.

„Náklady, účtované ze strany hasičů za napojení objektu na pult centralizované ochrany HZS, činí měsíčně 7370 korun. Tyto platby nejsou v reálných možnostech věřících z Gutů,“ řekl Kotásek. S ohledem na tuto finanční náročnost bude podle něj investor opět požadovat schválení takového řešení, které počítá s napojením zabezpečovacího systému kostela na pult centralizované ochrany soukromé agentury. Podle Kotáska tuto možnost zákon připouští. „Příslušná agentura poskytuje své služby na Třinecku spolehlivě již přes 20 let, a to řadě firem, veřejných institucí i orgánů státní správy,“ řekl.

Agentura je podle Kotáska schopna při stejném provozu, jako poskytují hasiči, zajistit ostrahu kostela za měsíční platbu 700 korun. „Tuto sumu považujeme za reálnou a tržní cenu,“ doplnil Kotásek.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela ČTK řekl, že zástupci biskupství se pletou. „Podle nás mají pouze dvě možnosti. Buď bude objekt napojen na pult centralizované ochrany nekomerčního subjektu, teda hasičů. Druhou je možnost, že tam bude nepřetržitá čtyřiadvacetihodinová strážní služba,“ řekl Kůdela. Dodal, že podrobnosti hasiči uvedou v analýze v nejbližších dnech.

Projekt zabezpečení kostela hasiči už dvakrát zamítli. Kůdela to zdůvodnil tím, že stavebník, tedy biskupství, se nevypořádal s námitkami hasičů, kteří poukazovali na nedostatečné zabezpečení repliky kostela pro případ požáru a s tím související nebezpečí z prodlení. „To znamená, že by nebyl zajištěn rychlý a účinný zásah jednotek hasičů při hašení a záchranných pracích, pokud bude kontrolou bezpečnosti pověřena soukromá firma,“ řekl Kůdela.

Stavba repliky se tak zase odkládá. Biskupství počítalo se zahájením ještě letos. To už je ale podle Kotáska nemožné. „Zdění základů už nám počasí neumožní. Stavba začne na jaře,“ řekl. Dřevěná část kostela je podle něj už složena v Hošťálkové, kde tesaři stavbu připravovali. Nyní ji musejí zajistit na zimu. Biskupství bude muset zaplatit tyto náklady navíc.

Unikátní kostel zničil v srpnu 2017 úmyslně založený požár. Stavba jeho repliky měla začít už loni na podzim, zdržela ji ale i jednání s památkáři.

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud Ostrava poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)