Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČBK podala trestní oznámení kvůli možnému sexuálnímu zneužívání, biskup Holub vydal své prohlášení

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 24. listopadu 2019 20:14
ČBK podala trestní oznámení kvůli možnému sexuálnímu zneužívání, biskup Holub vydal své prohlášení

Ilustrační foto - Arcibiskupové Graubner a Duka slouží mši sv., leden 2019
Autor: Člověk a víra / Martina Řehořová

Praha - Česká biskupská konference (ČBK) podala trestní oznámení na jednání neznámých osob, které by se mohly dopouštět sexuálního zneužívání v katolické církvi. ČTK to dnes řekl právní zástupce ČBK Ronald Němec. ČBK chce zároveň podle něj ochránit případně neprávem obviněné.

Slova Němce komentoval na Twitteru plzeňský biskup Tomáš Holub: Pozastavuji se nad informací advokáta Němce, že se na žádosti vůči orgánům činným v trestním řízení ohledně sexuálních deliktů usnesli všichni biskupové. Průběh hlasování je dle jednacího řádu neveřejný a doktor Němec navíc nebyl vůbec přítomen...

Kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka dnes pořadu Partie v televizi Prima řekl, že pokud ti, kdo o údajném sexuálním zneužívání v církvi mluví, neřeknou jména, nebude moci církev nikdy zasáhnout. Podání trestního oznámení podle Němce biskupové schválili na říjnovém zasedání.

"Tito lidé musí, pokud vědí, tak nám musí deklarovat, že znají oběti, abychom mohli těmto případům zabránit," řekl Duka. "A na druhé straně si musím uvědomit, že nemohu uveřejnit jméno toho případného pachatele, pokud se ta věc nevyšetří," dodal.

Němec řekl ČTK, že média uvádějí, v současnosti jsou v římskokatolické církvi osoby, které se můžou dopouštět jednání proti lidské důstojnosti v oblasti sexuality.  Katolická církev se jeden rok podle Němce snažila tyto osoby vypátrat a bezúspěšně. Mluvčí ČBK Monika Klimentová ČTK řekla, že podání trestního oznámení je výsledkem usnesení České biskupské konference.

Advokát Němec: O obětěch má rozhodnout až soud

Tématu se věnoval i dnešní pořad Českého rozhlasu Plus Vertikála, Diskutovali v něm právník Arcibiskupství pražského Ronald Němec a advokát obětí Daniel Bartoň. Ten po vysílání na svém facebookovém profilu uvedl: "Jsem rád, že se v rozhovoru podařilo vyjasnit, že biskupové nebudou podávat nějaké zvláštní žaloby na oběti sexuálního zneužívání nebo osoby, které jim pomáhají (podali "pouze" jedno trestní oznámení). Za nepřijatelnou nicméně považuji skutečnost, že odmítá (odmítají) uznávat oběti za oběti, dokud o jejich statusu (případu) nerozhodne soud."

Duka dnes v televizi řekl, že za 30 let se uskutečnilo 11 soudních řízení, deset lidí bylo odsouzeno, mnozí už nežijí. "Z toho počtu tři tisíce potenciálních duchovních 'pachatelů' je jich deset, spočítejme si jaké je to číslo," dodal kardinál.

V Česku téma sexuálního zneužívání v církvi vyvstalo například na začátku dubna, kdy Česká dominikánská provincie uvedla, že dominikáni podezírají asi šest mužů ze svých řad, kteří se v 90. letech a v prvním desetiletí 21. století mohli tohoto činu dopustit. Činy se ve většině případů týkaly osob starších 18 let, v jednom případě byla oběť mladší 15 let. V případech, kdy se proti pachatelům sešlo dost svědectví, byl s nimi zahájen církevněprávní proces, který směřoval k pozastavení jejich kněžské činnosti a k izolaci od dalších potenciálních obětí. Trestněprávní proces v žádném z těchto případů nezačal.

V listopadu policie kvůli promlčení odložila případ kněze českobudějovického biskupství podezřelého ze sexuálního zneužívání v 90. letech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)