Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se setkal s lidmi zasaženými havárií ve Fukušimě a později s mládeží

Ze světa / juml / ČTK / 25. listopadu 2019 20:45
Papež se setkal s lidmi zasaženými havárií ve Fukušimě a později s mládeží

Jaderná elektrárna ve Fukušimě po havárii
Autor: Flickr.com / IAEA Imagebank

Tokio - Papež František dnes při setkání s lidmi zasaženými havárií jaderné elektrárny ve Fukušimě vyzval, aby se svět znovu zamyslel nad udržitelností nukleární energie. Výslovně také zmínil požadavek japonských biskupů, kteří po katastrofě z roku 2011 žádali, aby všechny jaderné elektrárny v Japonsku ukončily činnost.

"Když přemýšlíme o budoucnosti našeho společného domova, měli bychom si uvědomit, že nemůžeme dělat sobecká rozhodnutí a že máme obrovskou zodpovědnost vůči dalším generacím," řekl papež v Tokiu při setkání s oběťmi katastrofy. "Musíme učinit podstatná rozhodnutí ohledně využívání přírodních zdrojů a zejména ohledně budoucích zdrojů energie," dodal. Svůj osobní názor ani názor katolické církve na jadernou energii ale v projevu nevyjádřil.

Silné zemětřesení a následná vlna cunami připravily v březnu 2011 o život v Japonsku na 18.500 lidí. Otřesy také způsobily havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě spojené s obrovským únikem radioaktivity. Úřady tehdy uzavřely oblast v okruhu 20 kilometrů kolem elektrárny a evakuovaly 160.000 lidí.

Papež František dnes zdůraznil, že je zapotřebí zesílit snahy o pomoc lidem zasaženým zmíněnou katastrofou. "Pomoc postiženým nesmí po počátečním šoku a nasazení postupně slábnout a nakonec se vytratit," prohlásil a připomněl, že 50.000 evakuovaných stále žije v prozatímním ubytování a nemohlo se vrátit do svých domovů.

Papež během svého třetího dne v Japonsku absolvoval také soukromou audienci u císaře Naruhita, setkání s mladými lidmi v katedrále Panny Marie a na tokijském stadionu vedl mši. Františkův dnešní rušný program v Tokiu zahrnuje také schůzku s japonským premiérem Šinzóem Abem.

Při setkání s mladými lidmi papež podle agentury AFP působil velmi uvolněně, věnoval se ale i vážným tématům jako šikana, jejíž obětí se stává řada studentů v Japonsku i jinde ve světě. František mimo jiné reagoval na svědectví tří školáků, kteří popsali tlak, jemuž v silně konkurenční japonské společnosti čelí. Studenti přitom připomněli, že pocity vlastní nedostatečnosti a krutosti ze strany spolužáků některé mladé lidi doženou až k sebevraždě. "Musíme se sjednotit proti šikaně a naučit se říci: Dost!" prohlásil papež.

V Japonsku, kde se ke křesťanství hlásí jen zlomek populace, je hlava katolické církve poprvé po 38 letech. V neděli papež navštívil místa jaderných útoků v Nagasaki a Hirošimě a vyzval ke globálnímu jadernému odzbrojení. V úterý František svou týdenní asijskou cestu ukončí projevem na japonské katolické univerzitě, kterou založil před sto lety jeho jezuitský řád.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)