Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bohoslužba připomněla 13 obětí loňského důlního neštěstí na Karvinsku

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 2. prosince 2019 10:09
Bohoslužba připomněla 13 obětí loňského důlního neštěstí na Karvinsku

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Shehan Peruma

Stonava (Karvinsko) - Lidé v neděli při bohoslužbě ve Stonavě na Karvinsku uctili památku 13 horníků, kteří zemřeli loni v prosinci při výbuchu metanu v podzemí Dolu ČSM. Kostel svaté Máří Magdalény se téměř zaplnil. Dorazily tři stovky věřících, například příbuzní obětí, zástupci OKD i horníci v uniformách. Připomínce loňského výbuchu patřila především závěrečná část liturgie. Během ní stonavský farář Roland Manowski přečetl jména horníků, kteří před rokem při důlním neštěstí zahynuli.

Farář termín k uctění památky obětí výbuchu metanu vybral úmyslně. Jednak je každý rok první bohoslužba v prosinci zasvěcena svaté Barboře, patronce horníků. "Ale byl to nejlepší termín i proto, že příští týden už začíná advent a budou Vánoce. To není dobré období na připomínání takové tragické události," vysvětlil farář. Podle něj se církevní liturgie během adventního období věnuje už jiným tématům. "A nechceme bolestnými vzpomínkami rodinám pozůstalých kazit další Vánoce. Zničené už měly ty loňské," doplnil Manowski.

Vzpomínku v písemné formě zaslali i prezidenti České republiky a Polské republiky. "Prezidentské kanceláře jsme informovali o připravované mši. Prezidenti reagovali zasláním dopisů," vysvětlil Manowski.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince přibližně 880 metrů pod povrchem. Vybuchl tam metan, zahynulo 13 horníků - 12 Poláků a Čech. Deset havířů bylo zraněno. Příčiny výbuchu zjišťuje mezinárodní tým. Vyšetřování ještě neskončilo. Čeká se na dokončení znaleckých posudků. Okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková řekla, že odborníci jsou uprostřed tvoření znaleckých posudků.

"Dokud nebudou hotové, nebudeme schopni sdělit jakékoliv informace," uvedla. Dodala, že těžko může odhadnout čas, který znalci budou na vypracování svých závěrů potřebovat. "Jde o velmi obtížnou záležitost. Může to trvat měsíce. Tím myslím i dva či pět nebo šest," doplnila žalobkyně.

Bezprostředně po výbuchu se záchranářům podařilo vynést z podzemí jen čtyři těla. Kvůli požáru muselo být místo uzavřeno speciálními výbuchu vzdornými hrázemi a záchranáři tam mohli sestoupit až po několika měsících. V dubnu záchranáři vynesli z podzemí těla pěti horníků, která byla na začátku důlní chodby. V květnu vynesli poslední čtyři mrtvé z dobývacího prostoru, takzvaného porubu.

V dolech na Karvinsku pracuje zhruba 9000 lidí. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím společnosti Prisko znovu stát.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)