Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev československá husitská zahájila oslavy 100. výročí. Má ale většinu členů v důchodovém věku

Domácí zpravodajství / kir / CČSH. red. / 9. prosince 2019 0:12
Církev československá husitská zahájila oslavy 100. výročí. Má ale většinu členů v důchodovém věku

Ilustrační foto: Husův sbor v Praze Vršovicích
Autor: www. wikipedia. org / Creative Commons

Brno, Praha - Se začátkem Adventu zahájila slavnostní bohoslužbou Církev československá husitská jubilejní rok u příležitosti 100. výročí od svého historického vzniku. Adventní bohoslužba, kterou vedl biskupský sbor v čele s patriarchou Tomášem Buttou, se uskutečnila v Husově sboru v Brně na Botanické v přímém přenosu České televize. Kázání pronesl královéhradecký biskup Pavel Pechanec a zazněl zpěv adventních písní v podání Komorního sboru pro duchovní hudbu s uměleckou vedoucí Pavlou Dědičovou a celocírkevním kantorem dr. Zdeňkem Kovalčíkem. 

Patriarcha Butta připomněl v poselství k zahájení jubilejního roku cyrilometodějské dědictví, odkaz Mistra Jana Husa, husitství a českobratrství i reformní katolicismus, ze kterého Církev československá husitská historicky vznikla. Vývoj v církvi v minulých letech popsal  pro Magazin Christnet i tehdejší brněnský biskup Petr Šandera. Magazin Christnet psal i o zajímavé ekumenické spolupráci husitské a evangelické církve na místní úrovni.

Církev československá husitská zahájila oslavy 100. výročí. Má ale většinu členů v důchodovém věku

Při sčítání lidu v roce 2011 v České republice měla CČSH ze všech církví nejméně příznivou věkovou strukturu – 68 % osob hlásících se k této církvi bylo ve věku 60 nebo více let
Autor: www.wikipedie.org / Creative Commons

Historickými milníky, souvisejícími se založením Církve československé husitské, byl vznik samostatného státu v roce 1918, slavení české vánoční bohoslužby v roce 1919, odhlasování církevních reforem dne 8. 1. 1920 v Národním domě na Smíchově a vyhlášení Církve československé husitské 11. 1. 1920 v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. 

Po 100 letech se právě v tomto kostele dne 11. 1. 2020 od 14.00 hod. uskuteční slavnostní bohoslužba s připomenutím vyhlášení Církve československé husitské v lednu roku 1920. Bohoslužbu povede biskupský sbor církve v čele s patriarchou za účasti hostů z českého i zahraničního církevního prostředí i z veřejného života. 

Církev chystá k 100. výročí řadu dalších akcí a shromáždění v průběhu celého roku 2020.  Sté výročí novodobé husitské církve je provázeno mottem: „100 let služby Bohu, 100 let pomoci člověku“ a logem.  Součástí loga jsou řecká písmena alfa a omega. „ Alfa značí počátek, omega je konec, závěr, dovršení… Kristus je počátkem i završením všeho.

Za první republiky měla církev okolo půl milionu členů, vrcholu pak dosáhla na začátku padesátých let, kdy počet věřících dosáhl téměř jednoho milionu. V současnosti je podstatně méně početná. Při sčítání lidu v roce 2011 se k ní hlásilo v Česku 39 276 věřících a na Slovensku 1 782 lidí. Při tomto posledním sčítání v České republice měla CČSH ze všech církví také nejméně příznivou věkovou strukturu – 68 % osob hlásících se k této církvi bylo ve věku 60 nebo více let.

Nicméně jak připomíná Hana Tonzarová, přednostka Odboru pro ekumenu a vnější vztahy církve, v pražské diecézi, což je více než 100 náboženských obcí z necelých 300 obcí, v posledních několik let číslo nově pokřtěných a přislých do CČSH stále více převyšuje počet zemřelých, tj. církev znovu roste. 

"S číselnými údaji ohledně náboženství a národnosti nelze dále nakládat jako se statistickými údaji, neboť otázky na náboženství a národnost byly nepovinné", upozorňuje dále Tonzarová.

"Církve, tedy i CČSH, si vedou vlastní statistiky na farách a souhrnně se tento údaj uvádí v CČSH jednou za rok ve zprávě patriarchy na církevním zastupitelstvu.  Za r. 2018 bylo toto číslo 49.610 (tj. bezmála 50.000)", dodává Tonzarová.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)