Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nový kostel v Neratovicích bude mít skleněnou křížovou cestu

Kraje: Středočeský / kir / ČTK / 20. prosince 2019 9:21
Nový kostel v Neratovicích bude mít skleněnou křížovou cestu

Architektonicky návrh je dílem architekta Zdeňka Fránka 
Autor: Farnostneratovice.cz

Neratovice (Mělnicko) - Výtvarník a sochař Rony Plesl vytvoří skleněnou křížovou cestu pro nový kostel, který vznikne podle návrhu architekta Zdeňka Fránka v Neratovicích na Mělnicku. Dokončen má být přibližně za tři roky. Příští rok by mohl získat stavební povolení.

"Chci vybrat pro kostel v Neratovicích ty nejlepší spolupracovníky a Ronyho Plesla považuji za nejlepšího z naší generace uměleckých sklářů," uvedl Fránek. Skleněná křížová cesta bude zasazena do stěny kostela.

Plesl spolupracuje s řadou tradičních firem, jako jsou Cartier, Moser, Bomma či Preciosa. Letos v létě vystavoval v londýnské Victoria and Albert Museum skleněnou instalaci s názvem Sacred Geometry.

"Ve své tvorbě se velice často dotýkám tématu víry. Přesněji řečeno, jak to nejlépe vyjádřil Jan Amos Komenský, labyrintu světa a ráje srdce. Zajímá mne geometrická podstata přírodních tvarů ve vztahu ke geometrii, kterou vytváří člověk. Sakrální architektura je pro mne právě v této spojitosti velkou inspirací. Navíc sklo, které se propojuje se světlem, dává stavbám další rozměr," dodal Plesl.

Neratovický kostel bude tvořen dvěma soustřednými klenbami, do prostor mezi klenbami architekt zakomponoval zázemí jako učebny, klubovny, toalety a podobně. Jeho zelená střecha by měla být zavlažována z retenční nádrže zachycující dešťovou vodu. Náklady na výstavbu kostela dosáhnou zhruba 90 milionů korun. Jednu třetinu dá Arcibiskupství pražské, stejný podíl přidá neratovická farnost a na zbytek by se měli složit dárci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)