Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavní slaví Vánoce, Medveděv a Putin přišli na bohoslužby

Ze světa / vlu / ČTK / 7. ledna 2020 21:50
Pravoslavní slaví Vánoce, Medveděv a Putin přišli na bohoslužby

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com / Iva Balk

Moskva - Moskevský patriarcha Kirill, který je hlavou ruské pravoslavné církve, před vánoční bohoslužbou v moskevském chrámu Krista Spasitele popřál lidem spojit sílu rozumu s dobrem a pravdou, což by lidstvo mohlo zachránit před „rozpadem a zničením“. Uvedla to dnes agentura Interfax. Nočních bohoslužeb se po celém Rusku zúčastnily statisíce věřících, v hlavních chrámech Moskvy a Petrohradu i premiér Dmitrij Medveděv a prezident Vladimir Putin.

„Jak je důležité, aby svět rozumu byl přítomen v našem vědomí a v našem životě a aby působení lidského rozumu přinášelo dobro a pravdu jak v našem osobním, společenském životě, tak i v životě všeho lidského rodu! Vždyť s tím spojujeme naději na samu existenci lidského rodu, protože zlo a lež ničí lidské osudy, rodiny, lidský život. Ale pokud dobro a pravda prostupují naším životem, není to nic jiného než síla, která nás spasí před vyhynutím, rozpadem a zničením,“ řekl patriarcha.

Pravoslavní věřící slaví Vánoce podle starého juliánského kalendáře, který zavedl ještě Julius Ceasar, a to zhruba dva týdny po západním křesťanském světě.

Noční bohoslužby v moskevské katedrále se spolu s tisíci věřícími zúčastnil i premiér Dmitrij Medveděv a další členové ruské elity. Prezident Vladimir Putin oslavil pravoslavné Vánoce v petrohradském chrámu, kde byl jako novorozenec údajně tajně pokřtěn. Chrám, původně určený jednomu z pluků carské gardy, obdaroval ikonou, uvedla ruská média.

Putin podle agentury TASS ocenil „obrovskou roli“, jakou v posilování duchovních a mravních základů společnosti, zachování historického a kulturního dědictví a ve výchově mládeže sehrává ruská pravoslavná církev a další křesťanská vyznání.

V současném Rusku, které po zhroucení komunistické ideologie hledá novou duchovní oporu, se často hovoří o „sepětí trůnu a oltáře“, tedy o vzájemné podpoře státu a pravoslavné církve, k níž se hlásí většina Rusů.

Tradici účasti nejvyšších státních představitelů na vánočních bohoslužbách založil první ruský prezident Boris Jelcin v roce 1992.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popřál krajanům slavícím pravoslavné Vánoce, aby se začínající rok ukázal být štědrý při plnění nadějí a zázraků a aby v každé rodině zavládl mír a soulad.

Vánoce jsou v Rusku především církevním svátkem. Po bolševické revoluci v říjnu 1917 byly Vánoce v zemi po desetiletí zakázány. Gregoriánský kalendář, zavedený v Evropě za papeže Řehoře XIII. v 16. století, platí od roku 1918 i v Rusku, ale pravoslavná církev se odmítá juliánského kalendáře vzdát. Kromě Ruska slaví věřící pravoslavné Vánoce i v sedmdesátce dalších zemí světa.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)