Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ulicemi Manily prošly statisíce katolíků s černou sochou Krista

Ze světa / vlu / ČTK / 10. ledna 2020 16:12
Ulicemi Manily prošly statisíce katolíků s černou sochou Krista

Černá socha Ježíše Krista nesená při procesí ve filipínské Manile v roce 2012
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Manila - Statisíce lidí se včera ve filipínské metropoli Manile zúčastnily každoročního průvodu, v němž je vezena černá socha Ježíše Krista. Organizátoři před začátkem procesí uvedli, že očekávají účast až šesti milionů katolíků. Podle agentury AP se věřící nejprve pomodlili za mír na Blízkém východě a poté se vydali do ulic.

Při několikahodinovém procesí je ulicemi Manily vezena zčernalá, několik set let stará dřevěná socha Ježíše v životní velikosti, kterou na Filipíny zřejmě dopravili španělští misionáři z Mexika v roce 1606. Od té doby socha přežila požáry, zemětřesení i bombardování za druhé světové války. Místní katolíci věří, že socha má zázračnou moc, dokáže léčit a zajistit pevné zdraví a bohatství. Mnozí účastníci procesí se snaží sochy dotknout a také letos byli někteří v davu zraněni nebo omdleli horkem.

Letošní ranní mše, konaná před zahájením procesí, odrážela podle agentury AP obavy z konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem. „Připomeňme si, že nad jinými částmi světa visí hrozba násilí. Doufejme, že nepřeroste v ozbrojený konflikt,“ řekl kardinál Luis Antonio Tagle davu převážně bosých věřících shromážděných v přímořském parku v Manile.

Oblíbený manilský duchovní vyzval desetitisíce katolíků, aby se modlili za mír na Blízkém východě a bezpečnost lidí, kteří tam žijí, včetně množství filipínských dělníků.

Pětapadesátiletá provozní restaurace Jocelyn del Rosariová agentuře AP řekla, že kráčela čtyři kilometry bosa s prázdným žaludkem, aby ukázala svou oddanost Kristu a modlila se za své děti. V davu a vedru omdlela a byla odnesena na stanoviště první pomoci. „Moje dcera má cukrovku a můj syn je každou chvíli ve vězení,“ vysvětlila del Rosariová položená na nosítkách. „Černý Kristus už pro mě vykonal zázraky. Musím se modlit za další,“ dodala.

Další věřící Elena Ornateová vyjádřila přesvědčení, že ji černý Kristus před lety pomohl zotavit se z mrtvice. V prosinci ji ale postihla další mrtvice, po níž zůstala 73letá vdova částečně ochrnutá, takže nemůže pokračovat v práci pouliční prodavačky. „Pane, dej mi sílu. Moje rodina mě potřebuje,“ prosila se slzami v očích dnes Ornateová, usazená na invalidním vozíku a obklopená více než desítkou vnoučat.

Vzhledem ke koloniální minulosti Španělska se zhruba 80 procent ze stomilionové populace Filipín hlásí ke katolické víře. Průvod obvykle trvá nejméně 15 hodin a vede ulicemi Manily v délce sedmi kilometrů.

Filipínské úřady přijaly kvůli procesí jako každý rok přísná bezpečnostní opatření. V Manile bylo rozmístěno více než 12.000 policistů, mezi nimi i odstřelovači či experti na likvidaci výbušnin. Účastníci procesí nesmějí mít u sebe žádné zbraně ani alkohol. Policie také ruší signál mobilních telefonů a průvod monitoruje z vrtulníku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)