Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Probíhá Týden modliteb za jednotu křesťanů. V Praze předsedal Graubner, kázal Ženatý

Domácí zpravodajství / kir / cirkev.cz, e-cirkev.cz / 22. ledna 2020 10:13
Probíhá Týden modliteb za jednotu křesťanů. V Praze předsedal Graubner, kázal Ženatý

Detail z pozvánky k Týdnu modliteb za jednotu křesťanů 2020
Autor: www.cirkev.cz

Praha - Společná ekumenická bohoslužba v první den Týdne modliteb za jednotu křesťanů se konala v pondělí 20. ledna od 18.00 v kostele sv. Vojtěcha v pražských Dejvicích.

Tématem ekumenické slavnosti je „Zachovali se k nám neobyčejně laskavě.“ (Sk 28,2)

Bohoslužba proběhla za účasti českých a moravských biskupů a představitelů křesťanských církví. Předsedal arcibiskup olomoucký a místopředseda České biskupské konference Jan Graubner, kázal synodní senior Českobratrské církve evangelické a předseda Ekumenické rady církví v ČR Daniel Ženatý.

V předmluvě k textům modliteb za jednotu křesťanů zmiňují Tomáš Holub, předseda Rady ČBK pro ekumenismus, a  Daniel Ženatý, předseda ERC v ČR, dar svobody vyznání:
„Smíme se scházet svobodně, napříč jednotlivými církvemi či denominacemi. Dar svobody, který jsme si nedávno intenzivně a vděčně připomínali, tvoří dostatečný a bezpečný prostor pro společné bohoslužby, bez ohledu na velikost farností, měst či obcí. Scházejme se, modleme se, zpívejme společně Bohu ke cti a slávě.“
 
Materiál pro Týden modliteb za jednotu křesťanů v roce 2020 připravili věřící z církví na ostrovech Malta a Gozo (Christians Together in Malta, „Křesťané společně na Maltě“). Mnozí místní křesťané slaví 10. února svátek Ztroskotání sv. Pavla, kdy si připomínají příchod křesťanské víry na tyto ostrovy a děkují za něj. Text ze Skutků apoštolů, který se při bohoslužbě čte, byl zvolen také pro letošní Týden modliteb za jednotu křesťanů. 
Celý příběh začíná ve chvíli, kdy Pavla odvážejí do Říma jako vězně (Sk 27,1nn). 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)