Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Novým děkanem kardinálského kolegia se stal italský kardinál Re

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 27. ledna 2020 0:12
Novým děkanem kardinálského kolegia se stal italský kardinál Re

Kardinál Giovanni Battista Re
Autor: Americamagazine.org

Vatikán - Papež František potvrdil zvolení kardinála Giovanni Battisty Re novým děkanem kardinálského kolegia a kardinála Leonarda Sandri jeho víceděkan. Zprávu o tom v sobotu zveřejnil oficiální věstník tiskového oddělení Svatého stolce. Samotnou volbu uskutečnili kardinálové 18. ledna.

Osmdesáti šestiletý italský kardinál Re vystřídá ve funkci Angela Sodana, který byl děkanem od roku 2005. Před ním v této pozici působil Joseph Ratzinger, který byl v roce 2005 papežem. 

Jedním z úkolů děkana kardinálského kolegia je svolat konkláve pokud zemře, nebo rezignuje papež. Děkan předsedá denním setkáním kardinálů před konkláve a předsedá i samotnému konkláve, pokud splňuje věkový limit pro volbu.

Giovanni Battisty Re byl v roce 1987 jmenován sekretářem Kongregace pro biskupy. Od roku 2000 funkci prefekta Kongregace pro biskupy i předsedy Papežské komise pro Latinskou Ameriku. 21. února 2001 ho papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem. Po dovršení kanonického věku 30. června 2010 rezignoval na své funkce.

Leonarda Sandri je prefektem Kongregace pro východní církve od roku 2007. V témže roce ho papež Benedikt XVI. jmenoval kardinálem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)