Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tříkrálová sbírka v plzeňské diecézi je letos rekordní

Kraje: Plzeňský / juml / ČTK / 30. ledna 2020 22:30
Tříkrálová sbírka v plzeňské diecézi je letos rekordní

Ilustrační foto - Tříkrálová sbírka
Autor: facebook.com/trikralovasbirka

Plzeň - Nejvyššího výtěžku za dvacetileté trvání akce vynesla letos Tříkrálová sbírka v Diecézi plzeňské, která zahrnuje většinu Plzeňského kraje a Karlovarský kraj. Téměř 4000 koledníků vybralo v prvních dvou lednových týdnech do 1300 pokladniček 5,959.579 korun, to je téměř o půl milionu víc než loni, řekl dnes ČTK ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr.

Sbírka byla letos úspěšná i celostátně, při samotné koledě se vybralo podle stránek sbírky 125,75 milionu korun, všechny pokladničky zatím nejsou ještě sečtené. Loni to bylo 119,18 milionu korun. Další příspěvky vynesl Tříkrálový koncert.

Z vybraných peněz jde podle tradičního klíče 65 procent charitám, které je vykoledovaly, 15 procent je určeno na podporu sociálních služeb diecézní charity. "V naší diecézi bylo předem stanoveno 57 záměrů pomoci, které budou uskutečněny z vykoledovaných peněz," uvedl Lodr. Mezi nimi je podpora charitních domovů pro seniory, domů pro matky s dětmi v tísni, domácích hospiců, pečovatelské služby, domů pro rodiny a mnoha dalších služeb pro veřejnost. Pomoci se dostane také handicapovaným dětem i dospělým, dětem ohroženým sociálním vyloučením a jiným potřebným.

Rekordní výtěžek přinesla letos sbírka v některých tradičně úspěšných městech. Například v Klatovech a okolí chodilo o 20 tříkrálových skupinek více než v minulém roce. Bylo jich 192 a do pokladniček získali koledníci 799.429 korun, to je o 116.000 Kč více než loni. V Plzni se ve 120 pokladničkách sešlo 701.554 korun. Úspěšná je koleda tradičně například v pětitisícové Kdyni a okolí na Domažlicku, kde se vybralo 342.434 korun. Nová kolednická místa vznikla například v Toužimi či Třemošné. Sbírku i letos podpořili v obou krajích také politici. Při koledě K+M+B (kraje+města+biskupství) vyšel koledovat plzeňský biskup Tomáš Holub s hejtmanem a radním v Plzni i Karových Varech. V Plzni si tato skupinka vykoledovala za jeden den zhruba 38.000 Kč, v Karlových Varech 18.500 Kč.

Při koledování ale podle Lodra nejde jen o výsledky. "Sbírka je příležitostí k živé účasti na pomoci bližnímu a způsobem navázání nebo utužování vztahů mezi lidmi a sdílení jejich radosti i starostí. Tříkrálová sbírka je zdrojem komunikace a vzájemného naslouchání lidem dobré vůle, uskutečňuje se mnoho skvělých setkání, každý rok se nám vrací z prostoru koledy i podněty ke konkrétní pomoci," řekl.

 

Výsledky Tříkrálové sbírky v Diecézi plzeňské:

Rok Výtěžek (v Kč) Počet pokladniček
2020 5,959.579 1257
2019 5,473.229 1222
2018 5,037.795 1168

Zdroj: www.trikralovasbirka.cz

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)