Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňské biskupství převedlo na obce a spolky přes stovku kostelů

Kraje: Plzeňský / juml / ČTK / 3. února 2020 13:39
Plzeňské biskupství převedlo na obce a spolky přes stovku kostelů

Poutní kostel Navštívení Panny Marie na samotě ve Skokách se zdevastovaným okolím
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Plzeň - Další čtyři nevyužívané kostely převedlo loni plzeňské biskupství na obce. Za zhruba dvě desetiletí je takových kostelů, o které nově pečují obce, spolky či sdružení, v plzeňské diecézi 119, řekl ČTK biskup Tomáš Holub.

Plzeňské biskupství začalo s převodem kostelů, pro něž nemá vzhledem k malému počtu věřících v regionu bývalých Sudet, jako první v republice, převedlo také nejvíc kostelů. Za celou dobu není jediný případ, kdy by církev nebyla s bezplatným převedením kostela spokojena.

"Jsme spokojeni nebo velmi spokojeni, myslím, že neexistuje situace, kde bychom řekli, že se to nepovedlo," řekl Holub. Podle něj neexistuje kostel, který by nebyl po převodu nadále kulturním středem obce. "Naopak stal se lépe opečovávaným, protože si to vzala obec za své," dodal biskup.

S převody kostelů začal jeho předchůdce, první biskup diecéze František Radkovský. Církev neměla peníze na opravy stovek kostelů. Mnohé z nich byly zejména v pohraničí poznamenaném poválečným odsunem původních obyvatel Sudet v havarijním stavu nebo na pokraji zřícení. Obce či spolky je postupně opravují a kostely se postupně staly centry kulturního dění v obcích. Noví vlastníci také snadněji dosáhli na různé dotace na opravu těchto památek.

Loni převedlo biskupství kostely svatého Petra ve Stříbře, svatého Vavřince v Břasích, svatého Štěpána v Kozolupech a kostel svatého Ducha u Stráže u Boru na Tachovsku.

Na území diecéze, která zahrnuje většinu Plzeňského kraje a celý Karlovarský kraj, žije podle Holuba kolem 835.000 obyvatel. Praktikujících křesťanů, kteří pravidelně navštěvují kostely, je v diecézi ovšem jen asi jedno procento všech obyvatel, řekl Holub.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)