Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Volbu durynského premiéra hlasy AfD kritizují i němečtí Židé

Ze světa / kir / ČTK, red. / 8. února 2020 0:06
Volbu durynského premiéra hlasy AfD kritizují i němečtí Židé

Památník holokaustu v Berlíně jehož stavbu kritizoval šéf durynské AfD Björn Höcke
Autor: www.flickr.com

Berlín - Kritikou po zvolení prvního ministerského předsedy v některé z německých spolkových zemí hlasy Alternativy pro Německo (AfD) nešetří německé židovské organizace. Mluví o potvrzení svých nejhorších obav. Objevují se také srovnání s dobou, kdy se vlády v Německu ujali nacisté. Premiérem východoněmeckého Durynska se ve středu díky podpoře svobodných demokratů (FDP), křesťanských demokratů (CDU) a AfD překvapivě stal Thomas Kemmerich (FDP).

"Výsledek dnešní (středeční) volby ministerského předsedy v Durynsku je pro nás potvrzením našich nejhorších obav," uvedla v prohlášení ze středečního večera židovská obec v Durynsku. Společné hlasování politiků CDU, FDP a AfD považuje za porušení dosavadního tabu. "Co se dnes stalo skutečností, musí se stát znovu nemyslitelným," poznamenala k hlasování dvojice tradičních stran s uskupením, jehož někteří politici nechvalně prosluli kontroverzními výroky o době nacismu a holokaustu. Šéf durynské AfD Björn Höcke například kritizoval stavbu památníku holokaustu v Berlíně.

"Durynsko by mělo zůstat domovem židovského života," uvedl šéf tamní židovské obce Reinhard Schramm. "To bude s vládou zvolenou pravicově extremistickými silami stále těžší, ne-li nemožný úkol," vyjádřil své obavy.

Místopředseda Mezinárodního osvětimského výboru Christoph Heubner dnes svou kritiku zaměřil především na FDP, která má podle něj obrovský problém s věrohodností. Pokud šéf strany Christian Lindner, který je dnes v Durynsku, aby situaci řešil, věděl o úmyslech Kemmericha a souhlasil s nimi, měl by podle něj rezignovat. "Durynský debakl" podle Heubnera také dává připomenout, kolik nacistů po válce našlo svou politickou domovinu v FDP.

K období nacismu se ve svém vyjádření na twitteru vrátil také dosavadní durynský premiér Bodo Ramelow (Levice), který zveřejnil citát z roku 1930, v němž si nacistický vůdce Adolf Hitler pochvaluje, že jeho strana dosáhla svého největšího úspěchu v Durynsku. Pod citát připojil dvě fotografie. Jedna z nich ukazuje podání ruky mezi Hitlerem a bývalým říšským prezidentem Paulem von Hindenburgem, který nacistického vůdce jmenoval kancléřem. Druhá fotografie pak zachytila středeční podání ruky mezi novým durynským premiérem Kemmerichem a radikálním šéfem durynské AfD Björnem Höckem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)