Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes je světový den nemocných. Biskupové navštíví nemocnice a hospice

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 11. února 2020 12:19
Dnes je světový den nemocných. Biskupové navštíví nemocnice a hospice

Ilustrační foto: Nemocnice Milosrdných bratří v Brně
Autor: Nmbbrno.cz

Praha, Litoměřice -

Připomínkou nemocných a trpících a možností vyjádřit solidaritu s nimi je Světový den nemocných. Vyhlásil ho papež Jan Pavel II. v roce 1993 a připadá na svátek Panny Marie Lurdské 11. února. Čeští a moravští biskupové navštíví nemocnice či hospice, které katolická církev provozuje i ty, které mají jinou správu, a budou sloužit eucharistii především za nemocné, lékaře, zdravotní sestry a ostatní zdravotnický personál, sdělila ČTK mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová.

Kardinál Dominik Duka tak dnes ve 14:00 navštíví Nemocnici svaté Alžběty v Praze Na Slupi, kde bude slavit bohoslužbu za nemocné a ošetřující personál. Biskup Zdenek Wasserbauer, pomocný biskup pražský, pak dnes předsedal eucharisti v 10:00 v nemocnici Na Bulovce v Praze. Nemocnice ve svých diecézích navštíví i biskupové v Olomouci, Plzni či Hradci Králové. Litoměřický biskup pak Hospic svatého Štěpána.

Katolická církev zřídila díky činnosti řádů a kongregací čtyři nemocnice a další zdravotnická zařízení. Prostřednictvím Charity ČR a občanských sdružení založených na křesťanských principech provozuje více než desítku lůžkových hospiců, které jsou na pomezí zdravotní a sociální služby.

Církevní nemocnice jsou Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze, Nemocnice Milosrdných bratří ve Vizovicích, Nemocnice Milosrdných bratří v Brně a Nemocnice Milosrdných sester sv. Vincence de Paul v Kroměříži. Církev provozuje také lékárny a domovy pro seniory, domácí a lůžkové hospice a denní stacionáře a zřizuje zdravotnické školy. Ve své zprávě o hospodaření v roce 2018 katolická církev uvedla, že na rozvoj zdravotních a sociálních projektů dala v tom roce 14 milionů korun. Na péči o památky šlo 1,4 miliardy korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)