Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman poděkoval Dukovi za nominaci Lipovské do Rady ČT

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. února 2020 20:11
Zeman poděkoval Dukovi za nominaci Lipovské do Rady ČT

Setkání Miloše Zeman a Dominika Duka v Arcibiskupském paláci 12.2.2020
Autor: Hrad.cz

Praha - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka se dnes setkal s prezidentem Milošem Zemanem i jeho předchůdcem ve funkci hlavy státu Václavem Klausem. ČTK o tom informovali mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Setkání, která se konala odděleně, se věnovala mimo jiné desetiletému působení Duky jako pražského arcibiskupa. Zeman také Dukovi poděkoval za nominaci ekonomky Hany Lipovské do Rady České televize.

Ta před několika dny vyvolala nevoli čtvrtiny senátorů. Vadilo jim, že kandidátka veřejně zpochybňuje smysl existence veřejnoprávních médií, což podle nich může vést k oslabení demokracie. Duka jako předseda České biskupské konference (ČBK) argumenty odmítal, uvedl, že odbornost Lipovské v ekonomii, do níž patří i veřejné finance, může být pro Radu ČT naopak prospěšná. Případné kritické hlasy na adresu veřejnoprávních médií mohou podle něj jejich službu zkvalitnit.

Setkání Duky se Zemanem se dnes konalo v Arcibiskupském paláci na pozvání kardinála. Oba se takto setkávají pravidelně, Duka dnes na twitteru po setkání uvedl, že mluvili také o Janu Žižkovi, české historiografii a řeč přišla i na rozvoj hospicové péče a kandidátku ČBK do Rady ČT. S bývalým prezidentem Klausem se sešel v jeho institutu.

K důvodům obou Dukových dnešních návštěv patří také 10. výročí jeho jmenování 36. arcibiskupem pražským, které připadne na čtvrtek. V roce 2018, kdy Duka dovršil 75 let věku, poslal papeži Františkovi rezignační dopis na tuto funkci. V 75 letech církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Jeho nástupce vybere Vatikán, papež František Duku již další měsíc vyzval, aby pokračoval ve své funkci, dokud nebude stanoveno jinak.

Duka neprohlásil, zda chce odstoupit, či zůstat ve funkci. V rozhovorech uváděl, že mnohé věci, které měl na starosti, považuje za uzavřené, některé by ale rád dotáhl do konce. Mezi ty druhé patří postavení nových varhan pro katedrálu sv. Víta. Za velmi důležité považuje dořešení vztahu státu a církve.

Jako o možném nástupci Duky se spekuluje o královéhradeckém biskupovi Janu Vokálovi a litoměřickém biskupovi Janu Baxantovi či o mladších, současném plzeňském biskupovi Tomáši Holubovi nebo českobudějovickém biskupovi Vlastimilu Kročilovi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)