Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bosé karmelitky odchází z budovy na Hradčanech, kde žily více jak 200 let. Postaví si nový klášter

Domácí zpravodajství / / ČTK,mn / 17. února 2020 18:31
Bosé karmelitky odchází z budovy na Hradčanech, kde žily více jak 200 let. Postaví si nový klášter

Klášter bosých karmelitek na Hradčanech
Autor: https://bosekarmelitky.cz/

Praha - Členky Řádu bosých karmelitek 16.února  v 8:00 symbolicky předaly při liturgii klíče od kláštera v Praze na Hradčanském náměstí členům mužské větve řádu, kteří v něm budou od března působit. V objektu od roku 1792 žily příslušnice ženské větve tohoto řádu, ty se ale před několika lety rozhodly najít si jiné působiště. Klášter by se měl z větší části otevřít veřejnosti.

Komunita tří bratrů bude obývat prostor někdejší brány pro pěší, kterému se říká fortna, celý zbytek kláštera od 24. března otevřou veřejnosti. Budou nabízet duchovní, kulturní a vzdělávací program. Některých událostí se zájemci budou moci zúčastnit již před oficiálním zpřístupněním budovy. Například již na Popeleční středu 26. února doprovodí zájemce rituálem "doteku popela" kněz Petr Glogar, pár slov k zamyšlení nabídne dětský psychoterapeut Petr Pöthe. Převod kláštera na mužský řád financuje soukromý investor, konečným vlastníkem kláštera je Řád bosých karmelitánů.

Bosé karmelitky odchází z budovy na Hradčanech, kde žily více jak 200 let. Postaví si nový klášter

Studie nového karmelitánského kláštera v Drastech
Autor: https://bosekarmelitky.cz/

Klášter na Hradčanském náměstí v Praze dostala komunita sester Karmelu sv. Josefa po návratu z exilu za Josefa II. na konci 18. století jako náhradu za již obsazený klášter na Malé Straně. Kvůli malé zahradě a vzrůstajícímu hluku se sestry rozhodly v roce 2005 hledat nový pozemek pro svůj život. Začátkem roku 2018 koupily zemědělský statek v obci Drasty na Praze-východ. Sestry budou klášter financovat z prodeje budovy na Hradčanech. Protože ji ale prodaly k nekomerčním účelům, vybírají na opravu areálu peníze od prostých lidí i větších sponzorů. Také pravidelně konají brigády otevřené pro všechny zájemce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)