Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Turecku obvinili z terorismu kněze, který údajně jen rozdával chléb

Ze světa / krb / La Croix / 20. února 2020 11:49
V Turecku obvinili z terorismu kněze, který údajně jen rozdával chléb

Kněz syrsko-jakobitské církve Sefer Bileçen
Autor: http://www.fides.org/

Turecko - Kněz Sefer Bileçen byl zadržen 9. ledna na jihovýchodě Turecka a obviněn „z terorismu“, protože podal chléb členovi Kurdské strany pracujících (PKK). Kněz syrsko-jakobitské církve byl obviněn již 16. ledna, ale turecké autority držely informaci v tajnosti až do 8. února.

Sefer Bileçen, známý pod přezdívkou „otec Aho“, který opatruje starý syrsko-jakobitský klášter Mor Yakup (sv. Jakub), byl 16. ledna obviněn „ze zapojení se do teroristické organizace“.

Spolu s dalšími třemi osobami byl zadržen 9. ledna v provincii Mardin a odsouzen, protože dal chléb a vodu členům Obranných sil lidu (HPG), tedy ozbrojené větvi Kurdské strany pracujících (PKK), již Turecko vnímá jako „teroristickou organizaci“. 

Mezinárodní organizace Celosvětové křesťanské solidarity (CSW), která se zaměřuje na náboženskou svobodu a obranu těch, kteří jsou kvůli svému křesťanskému přesvědčení perzekvováni, vyjádřila „své hluboké znepokojení z nepodložených obvinění proti otci Aho.“

„Vyzýváme turecké autority, aby od případu okamžitě a bez vyvození následků ustoupily,“ říká v tiskové zprávě z 10. února Mervyn Thomas, ředitel CSW. Podle nich se také prokuratura rozhodla držet zprávu tři týdny v tajnosti. 

Syn je knězem v Istanbulu

CSW je také zneklidněna situací Hurmuze a Şimoni Dirilových, kteří jsou nezvěstní od 11. ledna. Jejich syn Ramzi působí jako kněz chaldejské farnosti v Istanbulu.
„Stále se ptáme, kde je tento starý manželský pár, křesťané pocházející z vesnice Mehre (Kovankaya) v oblasti Beytüşşebap, v provincii Şirnak na jihovýchodě Turecka,“ píše se ve zmíněné zprávě.

Podle zdrojů citovaných organizací CSW měl být pár v minulosti cílem několika hrozeb jak ze strany tureckých, tak kurdských obyvatel. Některá svědectví sousedů vedou až k možnému únosu. Cílem případných únosců mělo být „zastrašení zbylých křesťanů a tlak, aby opustili zemi svých předků.“ 

„Jsme hluboce znepokojeni starostmi o život a zdraví manželů Dirilových a žádáme pečlivé šetření jejich případu,“ říká Mervyn Thomas a napomíná mezinárodní společenství, „aby se k tomuto případu znovu a znovu vracelo během bilaterálních jednání s tureckou vládou.“ 

 

Text Claire Lesegretain z La Croix přeložila Kristýna Boháčová

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)