Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tomáš Halík převzal profesuru na univerzitě v USA

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 20. února 2020 22:26
Tomáš Halík převzal profesuru na univerzitě v USA

Prof. Tomáš Halík
Autor: Center for the Study of Europe Boston University

Boston - Americká jezuitská univerzita Boston College založila před několika lety na své teologické fakultě profesorské místo (tzv. Duffy Chair in Global Christianity), které je každý rok obsazeno jedním teologem z jednoho kontinentu. Podle regulí má univerzitou vybraný „internationally recognized scholar“ přednést na počátku kalendářního roku „sérii pěti veřejných přednášek, zaměřených na aktuální teologické výzvy daného kontinentu; nemají pouze informovat o stavu teologického bádání na daném kontinentu, nýbrž především nastolit nové otázky a nabídnout nové vhledy pro teologické uvažování v Severní Americe a ve světě.“ Přednášky jsou pak publikovány formou knihy v USA, případně v dalších zemích. Letos tuto katedru převzal profesor Tomáš Halík z Karlovy univerzity v Praze.

Tomáš Halík nazval sérii pěti přednášek „Křesťanství v Evropě. Hledání identity v postreligiózní a postsekulární době.“ Podle T. Halíka je sekularizace důležitou, nikoliv však konečnou fází dějin náboženství; sekularizace jako důsledek změny společensko-kulturního kontextu přinesla spíše než oslabení hlubokou transformaci společenské role náboženství.

Během svého pobytu (do 26. února) uskuteční rovněž přednášku pro akademický sbor katedry filozofie na Boston College, pracovní setkání s děkanem Teologické fakulty Harvardovy univerzity, setkání s kandidátkou na rektorku Harvardovy univerzity, kolokvium na Harvardově univerzitě, prezentaci své autobiografie "From Underground Church To Freedom", kterou loni vydal Notre Dame University Press a několik pracovních setkání s významným představitelem současné postmoderní filozofie náboženství profesorem Richardem Kearney. Představí rovněž mezinárodní výzkumný úkol "Víra a přesvědčení nevěřících" ( http://www.krestanskaakademie.cz/projecttempleton/)."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)