Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zakladatel Archy Jean Vanier zneužil nejméně šest žen

Ze světa / krb / Arche/KTO TV/Vatican News/Presence Info Canada / 22. února 2020 19:29
Zakladatel Archy Jean Vanier zneužil nejméně šest žen

Jean Vanier při přebírání Templetonovi ceny v roce 2015
Autor: Templeton prize / Paul Hackett

Paříž - Výsledky několikaměsíčního vyšetřování vedeného britskou nezávislou společností GCPS hovoří o tom, že Jean Vanier zneužil svého postavení a mezi lety 1970 a 2005 udržoval sexuální „manipulativní“ vztah nejméně se šesti dospělými nehandicapovanými ženami.

V sobotu 22. února 2020 pronikla do frankofonních médií zpráva, jejíž plné znění měli dostat všichni členové mezinárodního hnutí v úterý 25. února 2020. Šest žen nezávisle na sobě dosvědčilo, že je Jean Vanier sexuálně a duchovně zneužil. Vše se odehrávalo pod rouškou duchovního rozhovoru v Trosly-Breuil, kde Archa vznikla.

Šetření, které Komunita zadala v červnu 2019 společnosti GCPS, jež se specializuje na situace, v nichž jsou obětí děti nebo zranitelní lidé, vyloučila, že by byli zneužiti handicapovaní členové Archy.

Stephan Posner, zodpovědný za mezinárodní síť Archy, hovoří v sobotním rozhovoru pro francouzskou televizi KTO TV o dvojím šoku. Jednak se objasnilo úzké propojení Jeana Vaniera a dominikána Thomase Philippa a jednak se prokázalo Vanierovo dlouholeté zneužívání.

P. Thomas Philippe byl od 50. let Vanierovým duchovním otcem a později s ním spoluzakládal Archu. „Vanier byl v té době ještě mladý a velmi blízký o. Thomasovi, silně mu důvěřoval. Podle zpráv, které máme, se účastnil spolu s dalšími ženami sexuálních praktik, které P. Thomas inicioval. Ženy měly se vším souhlasit,“ píše se v dopisu členům hnutí. Vatikán v roce 1956 P. Thomasovi kvůli perverzním pseudomystickým projevům zakázal vykonávat kněžskou službu a setkávat se nadále s Jeanem Vanierem. Ani jeden z nich však kontakt nikdy nepřerušil, a zákaz z Vatikánu byl postupem času pozapomenut. Vanier dokonce zajistil, že několik žen z této tajné skupiny žilo mezi Philippovým odsouzením (1956) a založením Archy (1964) v Trosly. Nikdy se veřejně nepřiznaly a žádná z nich nepatří mezi oněch šest zneužívaných žen.

Archou dnešní zjištění otřáslo především proto, že jejím členům Jean Vanier několik let lhal. Nejprve tvrdil, že nevěděl o kanonickém postihu pro o. Thomase Philippa z 50. let. Další svědectví o Philippově vlivu na počátky formování hnutí přitom hovoří o pokračujících sexuálních praktikách. V roce 2014, tedy 11 let po Philippově smrti, se objevila svědectví o zneužívání, Vanier popřel, že by o něčem věděl. Vanier sám byl nařčen ze zneužití v roce 2016, tehdy prohlásil, že si myslel, že je zájem vzájemný, a jelikož nikdy nesložil žádné řeholní sliby, případ se přešel.

Hnutí zveřejnilo několik ukázek z výpovědí

„Myslím, že to bylo v roce 19XX, kdy se duchovní doprovázení změnilo v sexuální styk. Řekla jsem mu, že mám přítele, ale on mi odvětil, že je potřeba rozlišovat. To, co se stalo mezi námi, odkazuje na Píseň písní. Trvalo to tři nebo čtyři roky, byla jsem úplně paralyzovaná, nemohla jsem rozlišit, co je dobře, a co špatně. […] Řekl mi, že to je součást doprovázení.”

Další žena říká: „Byla jsem velmi otřesená a zranitelná. […] Řekl mi, abych přišla (na duchovní rozhovor) až pozdě večer. Modlili jsme se, měla jsem za ním přijít do XXX. Bylo to velmi intimní, šel velmi daleko, jen k penetraci nedošlo.“

Svým dnešním prohlášením chce dát hnutí Archa podle Posnerových slov najevo, že bere výpovědi žen vážně a chce dál zůstávat v pravdě. Konference francouzských biskupů ve své reakci rovněž ocenila vnitřní odvahu zneužitých žen, které se rozhodly promluvit, a vyjádřila jim velikou lítost a blízkost.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)