Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nové číslo teologické revue Salve se věnuje tématu sexuálního zneužívání

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 1. března 2020 17:37
Nové číslo teologické revue Salve se věnuje tématu sexuálního zneužívání

Redakce Salve se rozhodla číslo na téma zneužívání ponechat bez obrazového doprovodu.
Autor: Salve

Praha - Církví v posledních letech otřásá bolestné téma sexuálního zneužívání. Na konci února vyšlo nové číslo revue Salve, které usiluje o hlubší teologickou reflexi tohoto problému. 26. března na něj naváže debatní večer, který se uskuteční v kulturním centru Dominikánská 8 při klášteře sv. Jiljí v Praze.

Nové číslo přináší pohledy Marka Drábka, kardinála Christopha Schönborna, apoštolského nuncia Charlese Daniela, církevního historika Massima Faggioliho, dominikánského teologa Gillese Berceville, teoložky a sociální pracovnice Slávky Karkoškové, pedagoga a publicisty Jiřího Zajíce, Martiny Vintrové a dalších.

„Otázka sexuálního zneužívání je vážným celocírkevním problémem. Ve světě se mu věnuje velké pozornost nejen na rovině řešení konkrétních případů, ale také pokud jde o multidisciplinární reflexi, která se soustředí na příčiny fenoménu zneužívání, všímá si jeho forem, protože nejde jen o sexuální zneužívání, ale také o zneužívání moci, duchovní zneužívání apod., a hledá způsoby pomoci  a prevence v širokém kontextu. Číslem Salve chceme přispět k tomu, aby se hlubší a zároveň širší pohled na toto závažné téma dostal i do českého prostředí,“ okomentoval šéfredaktor Salve Benedikt Mohelník pro Christnet.eu důvody, proč se redakce rozhodla tématu věnovat.

Podle Mohelníka je jedním z cílů čísla zprostředkovat přístupy řešení z okolních zemích: „V čísle jsou texty, které věcně představují problematiku zneužívání, a tím umožňují základní orientaci v tématu. Další skupina textů hledá příčiny fenoménu zneužívání v historickém kontextu a nabízí teologickou reflexi. Poslední oblast, kterou se snažíme zprostředkovat, jsou přístupy řešení v okolních zemích, což přináší soubor krátkých zpráv od institucí, které se této problematice věnují.“

Hosty březnového debatního večera budou právník a teolog Daniel Bartoň, premonstrát a kněz Marek Drábek a soudkyně Diecézního soudu v Plzni Martina Vintrová.

Salve je recenzovaný odborný teologický časopis, který vydává česká dominikánská provincie. Vychází čtyřikrát ročně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)