Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Diakonie vyhlásila postní sbírku na podporu školky v Libanonu

Domácí zpravodajství / kir / diakonie.cz / 5. března 2020 10:26
Diakonie vyhlásila postní sbírku na podporu školky v Libanonu

Ilustrační foto: Dítě ve školce v Libanonu
Autor: https://postnisbirka.diakonie.cz/

Praha -

Přesně na popeleční středu odstartovala letošní Postní sbírka Diakonie. Její výtěžek je určen na podporu školky při komunitním centru Tahaddi v Libanonu. Školka pomáhá socializaci dětí z chudých libanonských rodin a dětí z rodin syrských uprchlíků a přeneseně tím přispívá i k sociálnímu smíru v oblasti, protože se tu přirozeně potkávají rodiče dětí.

Komunitní centrum Tahaddi vzniklo chudinské čtvrti Hay El Gharbeh na předměstí Bejrútu. Pomáhá lidem překonat jejich sociální a zdravotní obtíže. Zdravotní centrum zpřístupňuje zdravotní péči lidem, kteří si nemohou dovolit za pomoc lékařů platit. Tým sociálních pracovníků pomáhá materiální pomocí potřebným nebo jim umožňuje zvýšit jejich kvalifikaci a řadu z nich zaměstnává v krejčovské dílně.

Centrum provozuje i školu pro děti, které nemají šanci chodit do státních škol. Třeba proto, že jejich rodiče nemají občanství, nebo proto, že zameškaly roky docházky a přetížené státní školství s nimi nedokáže pracovat. Od roku 2018 provozuje i školku, která děti připraví na vstup do školy.

Sbírka zaplatí platy zaměstnancům školky na jeden rok

Školka je pro děti mnohem lepší prostředí než ulice nebo nuzná nehygienická obydlí, kde jejich rodiny většinou žijí. Děti si zde mohou v bezpečí hrát se svými vrstevníky. Seznámí se s prostředím třídy, osvojí si základy hygieny a zdravého stravování. Naučí se barvy, zvířata, písmena a čísla. To vše jsou všeobecné předpoklady, aby v pozdějším věku mohly chodit do běžné státní školy a získaly do života tolik potřebné základní vzdělání. Myslí tu i na specifické potřeby dětí s postižením. 

„Pokud se Postní sbírka vydaří tak jako v minulých letech, pokryjí prostředky z ní platy pracovníků školky na jeden rok,“ vysvětlila Ivana Dingová, koordinátorka Postní sbírky a péče o dárce Diakonie ČCE, Střediska humanitární a rozvojové spolupráce, a dodává: „To je pro organizaci typu Tahaddi obrovská podpora.“

Pomoc dětem ze Sýrie

Jednou z rodin, které centrum pomáhá je i rodina čtyřletého Wafica. Do Libanonu přišli za otcem z válkou zmítající se Sýrie. Prodali všechno a odešli hledat lepší život do Libanonu. Otec tu měl dobrou práci, ale před čtyřmi lety o ni kvůli pracovnímu úrazu přišel. Rodina nemohla zaplatit nájem a majitel bytu ji vyhodil. Rodina si vše sbalila na záda hledala útočiště v okolí. Wafic si batoh se svými věcmi nikdy nesundal. Hrál si s ním, jedl s ním, spal s ním, bál se o své věci, o svou rodinu a z toho všeho přestal mluvit. Jeho maminka se proto obrátila s prosbou o pomoc na centrum. 

Rodina dostala od centra hmotnou pomoc do začátku, každý měsíc dostávají potravinové poukázky a tátovi pomáhají fyzioterapeuti ve zdravotním centru a doufá, že začne zase brzy pracovat. Wafic začal chodit do školky a díky láskyplné péči učitelů a terapeutů ve školce se jeho stav pomalu zlepšuje. Přestal se bát o rodinu i svůj skromný majetek. Více se směje, rád si hraje s dětmi. „Mám radost, že začal znovu mluvit,“ raduje se jeho maminka. „Nechci, aby toto musely naše děti znovu zažívat. Nikomu to nepřeji,“ dodala.

Složitá situace v Libanonu

Situace v Libanonu je velmi složitá. Země o rozloze většího jihočeského kraje od počátku syrské války, která trvá již devět let, přijala na 1,5 milion uprchlíků. Ekonomická situace v zemi je přitom špatná, zemi trápí velká korupce a klientelismus. 

Vloni na podzim lidé napříč všemu skupinami obyvatel začali masově protestovat proti vládě, protesty přinesly její pád, ale žádné řešení. V zemi v současné době kolabuje bankovní systém, což dopadá i na nevládní organizace, které bojují s omezeným přístupem k finančním zdrojům. 

Centrum Tahaddi provozuje křesťanská organizace Merath. Projekty Diakonie Českobratrské církve evangelické v Libanonu podporuje MZV ČR.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)