Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František vedl kvůli koronaviru tradiční modlitbu přes internet. V Itálii se ruší bohoslužby

Ze světa / kir / ČTK, red. / 10. března 2020 10:13
Papež František vedl kvůli koronaviru tradiční modlitbu přes internet. V Itálii se ruší bohoslužby

Vatikán -

Kvůli epidemii nového typu koronaviru zrušil papež František své tradiční nedělní vystoupení na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, modlitbu Anděl Páně přednesl ze své knihovny. Věřící mohli jeho poselství sledovat na internetu, informovala agentura Reuters. Zrušena je i středeční generální audience.

"Modlitba byla také vysílána živě na videu ... na obrazovkách na Svatopetrském náměstí. Kvůli poselství se každou neděli na pravém břehu Tibery schází desítky tisíc lidí.

Itálie je nyní jedním z největších světových ohnisek nákazy nového typu koronaviru. Od minulého měsíce se již potvrdilo 9172 případů nákazy, z toho 463 osob zemřelo. Mezi mrtvými jsou převážně starší osoby. V současnosti je potvrzeno 7985 nakažených, 724 lidí se dosud z nákazy zotavilo.

Papež František zrušil většinu veřejných vystoupení již minulý týden a to kvůli silnému nachlazení. Třiaosmdesátiletá hlava katolické církve byla kvůli svým příznakům preventivně testována na koronavirus, výsledek byl negativní. Minulou neděli papež ve svém poselství oznámil, že ze zdravotních důvodů ruší pravidelný postní meditační pobyt. Svou účast zrušil poprvé od chvíle, kdy se v roce 2013 stal papežem.

Italská biskupská konference oznámila, že v nejhůře postižených regionech Lombardie, Veneto (Benátsko) a Emilia-Romagna se nebudou konat bohoslužby. Italská vláda pak v pondělí rozšířila karantéru po celé zemi a bohoslužby tak nebudou zřejmě ani v Římě a na dalších místech.

Papež vyzval kněze, aby vyšli mezi nakažené koronavirem

V úterý pak agentury vydaly zprávu, že papež František vyzval kněze, aby sebrali odvahu a vyšli mezi lidi, kteří se nakazili koronavirem. Na ranní bohoslužbě duchovní rovněž vybídl, aby pomáhali zdravotníkům a dobrovolníkům v boji proti šíření koronaviru. Vatikán se v posledních dnech přidal k opatřením, která přijala italská vláda. Už od neděle jsou tak například zavřená místní muzea, informovala tisková agentura APA. Papežský stát zatím ohlásil jednoho nakaženého novým typem koronaviru.

"Modleme se k Pánu také za naše kněze, aby měli odvahu vyjít a navštěvovat nemocné a přinést jim sílu božího slova," řekl dnes papež. V pondělí se pontifik modlil za nemocné, lékaře, sestry a dobrovolníky, kteří "pomáhají rodinám, seniorům v domovech důchodců, vězňům, kteří jsou zavření". Dnes vyzval, aby duchovní pomohli zdravotníkům a dobrovolníkům pečujícím o nakažené koronavirem.

František od tohoto týdne slouží ranní liturgii bez věřících ve své rezidenci v Domě Svaté Marty. Vatikán je přenáší živě přes internet.

Apel papeže, aby duchovní navštěvovali nemocné, je v přímém rozporu s tím, k čemu nyní vyzývá italská vláda, upozornila agentura AFP. Dekret, který podepsal premiér Giuseppe Conte, ode dneška zavádí v celé Itálii tvrdá omezení pohybu i zákaz hromadných akcí včetně svateb a pohřbů. Kontakt s nakaženými by měli lidé podle dekretu omezit na minimum.

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)