Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Australský soud se začal zabývat odvoláním kardinála Pella

Ze světa / juml / ČTK / 11. března 2020 16:41
Australský soud se začal zabývat odvoláním kardinála Pella

Kardinál George Pell
Autor: Wikipedia.org / Kerry Myers / Creative commons

Canberra - Australský nejvyšší soud se dnes začal zabývat posledním možným odvoláním kardinála George Pella proti rozhodnutí soudu nižší instance, který mu za sexuální zneužití dvou chlapců udělil šestiletý trest vězení. Osmasedmdesátiletý Australan Pell, který byl do loňského února jako prefekt ekonomického sekretariátu třetím mužem Vatikánu, je nejvýše postaveným katolickým duchovním odsouzeným za sexuální zneužívání. Soudní jednání je plánováno na dva dny. Informovala o tom agentura Reuters.

Pell byl loni v březnu uznán vinným, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 13 let. Jeden z nich zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem, proti Pellovi tak během procesu vypovídal jen druhý z nich. Ten soudcům popsal, že Pell se v roce 1996 po nedělní mši před ním a před druhým hochem v sakristii melbournské katedrály obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

V srpnu odvolací soud ve státě Viktorie potvrdil rozsudek, na jehož základě si Pell nyní odpykává šestiletý trest. Sedm soudců nejvyššího soudu během dneška a čtvrtka vyslechne Pellovo odvolání v plném jeho rozsahu a rozhodne, jestli je legitimní. Pokud soudci dospějí k názoru, že je, pak mohou Pella osvobodit nebo naopak zamítnout jeho odvolání, případně poslat případ zpět k nižšímu odvolacímu soudu ve státě Viktorie.

Podle agentury Reuters se nepředpokládá, že by se Pell objevil před soudem osobně či prostřednictvím videokonference. V případě, že nejvyšší soud tento týden rozhodne, že Pellovo odvolání je legitimní, verdikt bude pravděpodobně vynesen až za několik měsíců, píše Reuters.

Pellovi obhájci tvrdí, že prvoinstanční soud nerozhodl správně, když shledal Pella "bez důvodných pochybností vinným". Podle obhajoby není mimo jiné možné, že by tehdejší arcibiskup Pell zůstal s chlapci po nedělní mši v sakristii pět až šest minut sám a nikdo jiný tam za tu dobu nepřišel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)