Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Po vyhlášení nouzového stavu se v Česku ruší bohoslužby. V Římě zavřou všechny kostely

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 12. března 2020 21:42
Po vyhlášení nouzového stavu se v Česku ruší bohoslužby. V Římě zavřou všechny kostely

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Stefan Kunze

Praha, Brno, Ostrava, Řím - V souvislosti s nouzovým stavem, vyhlášeným dnes Vládou ČR, kdy je omezen počet účastníků shromáždění, včetně náboženských na 30 osob, se prakticky ruší veřejné bohoslužby a další církevní akce. 

Toto opatření je zcela mimořádné, a vyžaduje si tedy mimořádná řešení. Podle serveru cirkev.cz, který provozuje česká katolická církev, jsou všichni věřící z tohoto důvodu do odvolání dispenzováni od fyzické účasti na nedělních bohoslužbách. Bohoslužby je možné sledovat ve sdělovacích prostředcích a den Páně slavit v rodinném kruhu. Zůstává zachována možnost individuálního přijetí svátostí v kostelích, které zůstanou v rámci možností otevřeny.

Zrušit bohoslužby doporučila sborům Českobratrské církve evangelické i synodní rada této církve. Židovská obec v Praze pak kvůli vyhlášení nouzového stavu v České republice od pátku uzavře Staronovou synagogu a odkládá zahájení sezony v Jeruzalémské synagoze. Ekumenická rada církví vyzvala členské církve, aby maximálně respektovaly dnešní nařízení vlády a členským církvím doporučila prozkoumat alternativní možnosti účasti věřících na bohoslužebném slavení prostřednictvím sdělovacích prostředků, online přenosů a podobně. "Nadále prosíme o modlitbu za všechny postižené současnou pandemií", stojí v závěru prohlášení ERC.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem dnes v Česku přesáhl stovku. Stát mimo jiné od pátečních 06:00 do odvolání zakáže akce s účastí přesahující 30 lidí. Ještě v úterý platila kvóta stovky osob. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní a náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky nebo trhy. Neplatí pro schůze ústavních orgánů, soudy nebo pohřby.

V Římě se kvůli koronaviru zavřou do 3. dubna všechny kostely

V Římě se do 3. dubna zavřou pro veřejnost všechny kostely. Podle ČTK to dnes oznámil dekretem vikář římské diecéze Angelo De Donatis v souvislosti s opatřeními italské vlády kvůli koronaviru. Agentura Reuters uzavření kostelů v italské metropoli označila za bezprecedentní krok v novodobé historii.

De Donatisův dekret též zbavuje katolíky v místní diecézi povinnosti chodit na nedělní bohoslužby. De Donatis v dekretu uvedl, že toto opatření činí pro obecné dobro.

Už od 9. března byly v římské diecézi zrušeny veřejné bohoslužby, ale kostely zůstaly otevřené pro jednotlivce, aby se mohli do nich chodit pomodlit.

De Donatisův dekret přichází v den, kdy italská vláda ještě více zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Ode dneška jsou v celé zemi zavřeny i obchody s výjimkou těch, co prodávají potraviny, a s výjimkou lékáren. Počet zemřelých v Itálii dnes již přesáhl tisíc lidí.

Agentura Reuters uvedla, že zavřena už byla i Svatopetrská bazilika ve Vatikánu. Ve středu také papež František vedl generální audienci poprvé přes internet.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)