Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Blízkovýchodní státy vyzývají věřící, aby se raději modlili doma

Ze světa / vlu / ČTK / 14. března 2020 17:59
Blízkovýchodní státy vyzývají věřící, aby se raději modlili doma

Zeď nářků, Jeruzalém
Autor: Pxhere.com

Jeruzalém - Blízkovýchodní státy omezují účast na tradičních modlitbách, jež se v muslimských zemích konají v pátek. Vrchní sefardský rabín v Izraeli Jicchak Jusef vyzval židovské věřící, aby nechodili je Zdi nářků a modlili se doma. V blízkovýchodních zemích je přes 11.000 lidí nakažených nových koronavirem, nejvíc z nich v Íránu.

Představitelé muslimů, křesťanů a židů v Jeruzalémě vyzvali shodně věřící, aby společné modlitby pořádali v souladu s doporučením ministerstva zdravotnictví. Účast tedy nesmí přesáhnout 100 lidí.

U Zdi nářků nářků coby nejposvátnějšího místa judaismu budou stany pro maximálně sto lidí a úřady budou omezovat vstup do uzavřeného prostoru u zdi. Vrchní rabín Jusef řekl, že lidé ke Zdi nářků vůbec chodit nemají a mají se raději modlit doma, „dokud zlo neustoupí a nebesa nesešlou smilování.“

Nadace, která spravuje muslimské mešity na jeruzalémské Chrámové hoře, oznámila, že se v mešitách páteční modlitby konat budou. Vyzvala ale také věřící, aby dali přednost modlení na vnějším nádvoří a netísnili se uvnitř. Starším a nemocným nedoporučuje na modlitby chodit vůbec.

Jeruzalémský patriarcha vyzval zase křesťanské kostely, aby splnily podmínku pro účast věřících na nedělních mších.

Írán ve velkých městech páteční modlitby zrušil a Kuvajt odvolal modlitební shromáždění vůbec a požádal věřící, aby se modlili doma. Egyptské úřady nařídily omezit páteční modlení, jež obvykle trvá hodinu, na 15 minut. V Iráku, který má 80 nakažených a osm mrtvých, zrušili modlitby v šíitském posvátném městě Karbalá a v Kurdistánu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)