Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskupové schvalují zákazy proti šíření viru, kněží mají být k dispozici

Domácí zpravodajství / / ČTK / 17. března 2020 14:16
Biskupové schvalují zákazy proti šíření viru, kněží mají být k dispozici

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner
Autor: Vít Luštinec / Christnet.eu

Praha -

Uvalení karantény na celou zemi je podle prvního místopředsedy České biskupské konference Jana Graubnera rozumným opatřením. Je třeba ho respektovat a omezení pohybu dodržovat, uvedl v  prohlášení české katolické církve. Připomněl, že jednotlivci dnes nenesou odpovědnost jen sami za sebe, ale také za všechny ty, s nimiž se setkávají. Kněží mohou podle něj nechat kostely otevřené a vykonávat individuální duchovní službu a péči.

"Z nařízení vlády vyplývá, že není možné konat veřejné bohoslužby, a to ani v malém počtu. Duchovní ovšem mohou podle tohoto nařízení vykonávat individuální duchovní péči a službu. To tedy znamená, že kostely mohou být otevřeny a kněz zde může být připraven takovouto individuální službu poskytnout," uvedl Graubner, který je také olomouckým arcibiskupem.

Stejně tak je podle něj možné - bude-li to nutné - aby duchovní navštívil věřící v jejich domově kvůli úkonům prováděným v případě jejich nemoci či možné nadcházející smrti. Obhajitelné je podle arcibiskupa i slavení bohoslužby vysílané například přes televizi, rádio nebo sociální sítě, avšak s jen takovým počtem osob, bez něhož by nebylo možné bohoslužbu uskutečnit. Nemocniční kaplani mají konat svou službu se souhlasem vedení nemocnic a opatřeni ochrannými pomůckami.

"Snažme se všichni být k dispozici, ale nechovejme se tak, abychom se stali možnou příčinou rizika nákazy. Využívejme možnost být v kontaktu se sobě svěřenými telefonem nebo přes sociální sítě. Svým příkladným dodržováním zásad karantény dávejme svým spoluobčanům dobrý příklad," vyzval Graubner kněží.

Věřícím doporučuje modlit se nejen za nemocné, ale i za ty, kdo pomáhají epidemii zvládnout, především za zdravotníky. "Přijměme tuto podobu postní doby jako svého druhu duchovní cvičení," doplnil arcibiskup.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)