Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Římě představili Číhošťský zázrak a připomněli si umučení „svatého“ Toufara

Ze světa / bohpet / / 19. března 2020 19:01
V Římě představili Číhošťský zázrak a připomněli si umučení „svatého“ Toufara

P. Josef Toufar u dveří číhošťského kostela
Autor: Archiv Miloše Doležala

Řím - V Římě zviditelnili mučednictví a odkaz katolického kněze Josefa Toufara při příležitosti 70. výročí jeho násilné smrti.  V Rádiu Vatikán a na české Papežské koleji sv. Jana Nepomuckého o něm promluvil hlavní host Miloš Doležal, autor životopisu o Toufarovi "Jako bychom dnes zemřít měli", který vyšel v italském překladu pod názvem Come se dovessimo morire oggi.

Toufar, papež a Itálie

Na organizaci této akce se podílelo Velvyslanectví České republiky ve Vatikánu. Velvyslanec Václav Kolaja je rád, že takhle mohli zprostředkovat osud českého kněze římskému publiku včetně diplomatů, novinářů a taky krajanů:

“Na severu Itálie tento příběh zviditelňuje Tiziana Menottiová, která přeložila knížku Miloše Doležala do italštiny a která na různých místech uspořádala řadu besed na dané téma. Je nám moc líto, že ji probíhající krize vyvolaná šířením koronaviru znemožnila zúčastnit se programu ve Vatikánu. Ona by byla jistě povolanější zodpovědět, jakou inspirací může být Toufar pro Itálii. Za sebe mohu říci, že příběh nevinného člověka, dobrého a statečného kněze, který podlehl nelidskému týrání zrůdného totalitního režimu, by měl silně oslovovat lidi po celém světě, tedy i v Itálii nebo ve Vatikánu, uvedl Kolaja”

Toufar může být inspirací pro papeže i pro Italy zejména proto, že znal Dona Bosca, byl velice otevřený, chudý a žil v pospolitosti s lidem: „Myslím si, že by se velice líbil současnému papeži Františkovi, který říká, že kněz by měl „načichnout“ od stáda. Posílal peníze, jídlo a šaty studentům i chudým a nebudoval kariéru. Staral se o lidi a taky o přírodu, o stromy a pečoval o zahradu. Byl skutečně kněz evangelia,“ řekl Miloš Doležal. Zdůraznil, že chování a vystupování této osobnosti bylo ve 40. letech neobvyklé.

Na diskuzi byl taky Patrick Diviš, kreativní producent České televize, která se podílela na dokumentárním filmu se stejným názvem jako knížka Jako bychom dnes zemřít měli. Promítali ho přítomným divákům na koleji i v rádiu, což podle něho mělo posloužit tomu, aby se právě probíhající proces blahořečení dotáhl do úspěšného konce. Italům měl ukázat, že Toufar je „významný muž a doufám, že budoucí světec“, řekl Patrick Diviš. Dodal, že film z produkce České televize by případně mohl upozornit na nebezpečí komunismu, který Toufara unesl, mučil, pomlouvala zavraždil koncem únoru 1950:

Toufar a současnost

Komunisté Toufara unesli, mučili, obvinili jako podvodníka, zabili, po smrti jej pomlouvali a jeho tělo zahrabali někde za Prahou, řekl Miloš Doležal. Spolu s Patrickem Divišem se však shodli na tom, že „jde o vítězný příběh“, neboť běží beatifikační proces, okolo kněze přirozeně vznikla lidová úcta, z Číhoště se stalo poutní místo a nadále je o kněze zájem: „Ukazuje se, že jeho trpělivost přinášela ovoce. Pro svět asi přišlo pozdě, ale dnes můžeme říct, že přišlo,“ zdůraznil životopisec Doležal.

Producent Diviš účastníkům řekl, že ho udivuje značné množství diplomových prací na univerzitách, které se věnují mediálnímu obrazu této události a reakci komunistického režimu:

„Studenti ve svých pracích analyzují tehdejší komunistickou propagandu Číhoštského zázraku. Komunisté třeba natočili propagandistický film, který faráře ukazoval jako podvodníka. Po celé zemi rozeslali asi 350 kopií tohoto filmu. Takhle testovali, co jsi mohou dovolit. Můžeme říct, že to byl začátek štvavé kampaně proti církvi, již to byl otevřený boj.“

To potvrdil taky velvyslanec Kolaja. Toufarův osud je podle něj jedinečný tím, že k únosu a vraždě došlo krátce po komunistickém puči v Československu a po přijetí strategie na likvidaci římsko-katolické církve:

„Masivní propagandistická kampaň byla namířena nejen proti nebohému číhošťskému faráři, ale církvi jako takové. Pak je tenhle případ specifický tím, že zvrtnul plán na monstrproces, který se jistě připravoval a který zhatila předčasná Toufarova smrt. A konečně i tím, že tento případ posloužil komunistickému režimu k vypovězení vatikánských diplomatů ze země, tedy k suspenzi diplomatických vztahů Československa se Svatým stolcem“, uvedl Kolaja.

Patrick Diviš by rád zpracoval film o další oběti komunistické perzekuce, kterou byla řeholní sestra Vojtěcha Hasmandová. Tu zatkla Státní bezpečnost a několik let strávila ve vězení.

O Toufara a zázrak v Československu byl při diskuzi živý zájem, i když do Vatikánského rozhlasu nepřišlo tolik lidí, jak se očekávalo kvůli přísným preventivním opatřením ohledně koronaviru v Itálii a ve Vatikánu. Podle Velvyslanectví České republiky ve Vatikánu se tenhle rok snad ještě uskuteční další vzpomínková akce o Toufarovi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)