Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Letošní obřad svatého ohně v Jeruzalémě bude jiný než obvykle

Ze světa / vlu / ČTK / 5. dubna 2020 22:51
Letošní obřad svatého ohně v Jeruzalémě bude jiný než obvykle

Ilustrační foto: chrám Božího hrobu v Jeruzalémě
Autor: Flickr.com / Jorge Láscar / Creative Commons

Jeruzalém - Izraelské úřady vyjednaly se zahraničními vládami a představiteli pravoslavné církve úpravu letošního rituálu svatého ohně. Při něm se předává oheň z jeruzalémského chrámu Božího hrobu na svíce věřících, kteří ho pak roznášejí do svých komunit na celém světě. Letos bylo ale nutné vzhledem ke koronaviru tento rituál změnit.

V předvelikonočním čase každoročně k chrámu Božího hrobu, který stojí podle  tradice na místě Ježíšova ukřižování, proudí tisíce věřících. Ortodoxní kněží pak vstupují do chrámové edikuly, jež označuje místo Ježíšova hrobu, a vycházejí z ní se svícemi zapálenými podle ortodoxních svatým ohněm. Venku si od něj zapalují své svíce věřící a posílají jej do svých komunit. Detaily ke zdroji tohoto ohně se udržují v tajnosti, napsala agentura AP.

Zákaz shromažďování

Izrael uplatňuje kvůli koronaviru četná omezení, k nimž patří i zákaz shromažďování. Letošní obřad svatého ohně připadne vzhledem k týdennímu posunu pravoslavných a katolických Velikonoc na 18. duben. Bude se moci konat jenom za přítomnosti deseti náboženských představitelů několika ortodoxních denominací.

Upraven bude i způsob, jakým bude oheň předán dál. Každý, kdo přicestuje do Izraele ze zahraničí, musí nyní povinně do 14denní karantény. Proto zahraniční církevní představitelé, kteří pro oheň přicestují, zůstanou v letadlech. Tam jim bude oheň z chrámu donesen, aby si od něj připálili své lampy, a oni se budou moci okamžitě vrátit zpět.

Akiva Tor, který na izraelském ministerstvu zahraničí odpovídá za církevní otázky, řekl, že letošní opatření bylo projednáno se zástupci zemí, které mají velkou populaci ortodoxních věřících jako Řecko, Rusko, Gruzie a Ukrajina. Tamní církevní představitelé podle něj projevili porozumění. „Všichni máme na mysli totéž – umožnit pokračování této zázračné události, a přitom respektovat zdravotnická omezení,“ řekl Tor, jehož citovala agentura AP.

Podle věřících se svatý oheň v chrámu Božího hrobu spontánně každoročně rozhoří na znamení toho, že Ježíš stále myslí na své následovníky. Tradice je stará 1500 let. První zmínka o této události, která je symbolem Kristova vzkříšení, spadá do 4. století. Tradice říká, že rok, kdy se oheň neobjeví, bude pro lidstvo posledním.

Pravoslavní věřící ze vzdálených zemí oheň převážejí letecky do svých zemí pravidelně. Mají k tomu určené speciálně zabezpečené lampy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)