Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velikonoční koncert bude olomoucká filharmonie přenášet z Arcibiskupského paláce

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 7. dubna 2020 10:59
Velikonoční koncert bude olomoucká filharmonie přenášet z Arcibiskupského paláce

Arcibiskupský palác v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative Commons

Olomouc -

Alespoň na dálku prostřednictvím on-line přenosu budou moci letos sledovat posluchači mimořádný Velikonoční koncert, který chystá Moravská filharmonie Olomouc. Hudebníci jej budou tuto středu přenášet živě z Arcibiskupského paláce. Koncert připravují ve spolupráci s olomouckým arcibiskupstvím, je součástí každoročního tradičního projektu Paschalia Olomucensia. Přehlídka osmým rokem připomíná Olomoučanům nejdůležitější křesťanské svátky kulturními akcemi, letos kvůli pandemii však ve zcela jiné podobě.

Koncert má podtitul Hudba Svatého týdne. Příběh Ježíše Krista připomene kantátou Stabat Mater od italského barokního skladatele Giovanniho Battisty Pergolesiho komorní soubor Gaudio kvartet. "Olomoucký arcibiskup Jan Graubner koncert uvede velikonočním poselstvím. V době, kdy křesťané nemohou společně slavit velikonoční liturgii, tak může Pergolesiho nejslavnější duchovní dílo, které líčí bolest Panny Marie pod Kristovým křížem, doplnit prožití letošních Velikonoc," sdělila ČTK mluvčí filharmonie Andrea Pitronová.

Živý přenos Velikonočního koncertu ze Slavnostního sálu olomoucké arcibiskupské rezidence bude k vidění na webu a facebooku Moravské filharmonie ve středu od 19:00. "Věřím, že se nám výběrem skladby i jedinečností prostor, ve kterých bude předvedena, podaří s našimi posluchači a příznivci Velikonoce důstojně oslavit," podotkl ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Moravská filharmonie se tímto koncertem také připojuje ke Sbírce pro Česko organizované Charitou ČR. Sbírka pro Česko je určena na přímou finanční pomoc lidem, kteří kvůli pandemii onemocnění covid-19 a s tím spojenými vládními opatřeními přišli o peníze nutné k zajištění základních životních potřeb, doplnila Pitronová.

Projekt Paschalia Olomucensia má ve městě dlouholetou tradici, během nejdůležitějších církevních svátků nabízí výstavy, koncerty, filmové projekce i čtyřiadvacetihodinové čtení bible. Kvůli pandemii musela i tato přehlídka změnit svůj program. Například letošní čtyřiadvacetihodinový maraton v nepřetržitém čtení bible se uskuteční rovněž on-line; výjimečné čtení začne ve čtvrtek 9. dubna v 17:00 a skončí v pátek 10. dubna v 17:00, řekli ČTK pořadatelé.

On-line přenos na dálku chystá také olomoucké arcibiskupství, bude to tzv. missa chrismatis, tedy liturgie se svěcením olejů na Zelený čtvrtek ráno. "Každý rok se při ní v katedrále shromažďují stovky kněží z celé diecéze a obnovují své kněžské závazky. Abychom jim umožnili účast aspoň na dálku, budeme tuto bohoslužbu vysílat na youtube," řekl již dříve ČTK mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)