Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Díky sbírce šlo do Itálie 17 ventilátorů. Milosrdní bratři pomoc rozšířili i pro Španělsko

Domácí zpravodajství / / ČTK, mn / 7. dubna 2020 11:05
Díky sbírce šlo do Itálie 17 ventilátorů. Milosrdní bratři pomoc rozšířili i pro Španělsko

Ilustrační foto: Nemocnice Milosrdných bratří v Brně
Autor: Nmbbrno.cz

Brno - Desítky tisíc roušek a 17 plicních ventilátorů zamířilo jako dar z České republiky do Itálie, která je spolu se Španělskem nejhůře postižena epidemií nemoci COVID-19. Díky sbírce Pomoc pro Itálii se během dvou týdnů vybralo přes 1,2 milionu korun. Sbírku organizuje řád Milosrdných bratří. Pomoc míří zejména do Erby na sever Itálie nebo do nemocnice v Sankt Boi u španělské Barcelony, sdělila  ČTK za organizátory Veronika Bulková.

V neděli se jako součást sbírky uskutečnil online Koncert pro Itálii s vystoupením Tria Bohémo. Dary lze zasílat na účet číslo 1341663309/0800 s variabilním symbolem 2020. Stav konta a další novinky je na webu milosrdných bratří.

"Nákup ventilátorů a ochranných pomůcek jsme již zafinancovali z prostředků řádu. Sbírka nám pomáhá naše možnosti pomoci dále rozšířit," uvedl Martin Macek, brněnský převor a rádce rakouské provincie řádu. Původní českomoravská řádová provincie se totiž v minulých letech stala součástí rakouské řádové provincie, která reprezentuje milosrdné bratry v celé střední Evropě. V ČR čtyři bratři a přes sto jejich spolupracovníků provozuje nemocnici ve Vizovicích, lékárny v Brně a Letovicích či mateřskou školu v Brně. Participují na provozu Nemocnice Milosrdných bratří v Brně a spolupracují třeba s Nemocnicí Milosrdných bratří Letovice.

"Ventilátory jsme zajistili u českých výrobců. V současné době jednám také o pořízení ventilátorů nově vyvinutých ČVUT," uvedla Veronika Bulková, výkonná ředitelka Centra kardiovaskulární péče při brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. Nové ventilátory by podle ní brzy měly získat bezpečnostní certifikaci a bude zapotřebí je technicky přizpůsobit standardům dané země. "Takže pracujeme na jejím zajištění i pro Itálii a Španělsko spolu s odborníky z ČVUT," doplnila.

V Itálii počty nově infikovaných v posledních dnech nestoupají a drží se v rozmezí mezi 4000 až 4800 případů denně. Podle tamních úřadů i epidemiologů je země vzhledem k optimistickému vývoji z posledních dní nyní na dobré cestě, jak se vymanit z nejhorší fáze epidemie. Přísná omezení volného pohybu pro všechny obyvatele ale přesto budou trvat nejspíše až do května. Podle šéfa národního institutu pro zdraví Silvia Brusaferra pandemie už dosáhla svého vrcholu - počty nově nakažených se stabilizovaly a brzy by měly začít výrazněji klesat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)