Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před rokem vyhořel chrám Notre-Dame. Práce na obnově kvůli epidemii stojí

Ze světa / kir / ČTK / 15. dubna 2020 9:39
Před rokem vyhořel chrám Notre-Dame. Práce na obnově kvůli epidemii stojí

Požár chrámu Notre-Dame 15. dubna 2019
Autor: The Spectator Index

Paříž -

Před rokem, 15. dubna 2019, poničil pařížskou katedrálu Notre-Dame rozsáhlý požár, obří jeřáb stále brání ve výhledu na chrám, uvězněný v lešení jako v obří pavučině. "Staveniště století", které mělo chrám uvést do pořádku během pěti let od požáru, momentálně podle agentury AFP vypadá jako "zamrzlý obraz" kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Krátce před prvním výročím ničivého požáru se v katedrále konala u příležitosti Velkého pátku komorní bohoslužba, které se zúčastnilo jen sedm lidí. Pařížského arcibiskupa Michela Aupetita a tři další duchovní doprovodili dva herci a houslista. Duchovní událost, při které se do poškozeného chrámu nakrátko vrátila relikvie trnové koruny Ježíše Krista, živě přenášely dvě televizní stanice.

Arcibiskup, duchovní správce katedrály i další dva duchovní měli při vstupu do gotického chrámu na hlavě ochranné přilby. Herci Judith Chemlaová a Philippe Torreton, kteří během dnešní akce předčítali texty francouzského spisovatele Paula Claudela či svaté Matky Terezy, i houslista Renaud Capuçon na sobě měli ochranné obleky a holinky.

"Jsme v této napůl zřícené katedrále, abychom řekli, že život pokračuje," řekl arcibiskup Aupetit. Modlitbu pronášel před relikvií trnové koruny, kterou se podařilo loni z hořícího chrámu zachránit. Arcibiskup zmínil i pandemii nemoci covid-19, která podle něj svět paralyzovala, a požádal boha o pomoc. "Pane, ukaž nám, že jsi nás neopustil," řekl Aupetit.

Pařížská katedrála začala hořet loni 15. dubna večer. Než ji hasiči následujícího dne nad ránem uhasili, zničil oheň střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století. Oheň zřejmě způsobil elektrický zkrat nebo špatně uhašený cigaretový nedopalek. Podle vyšetřovatelů chrám nikdo nezapálil úmyslně.

Velkopáteční bohoslužba byla teprve druhou, která se v prostorách Notre-Dame od loňského požáru uskutečnila. První se konala loni v polovině června v jedné z bočních kaplí.

Požár ikonické památky vyvolal po celém světě vlnu solidarity. Podle správců největší veřejné sbírky se podařilo do konce března na opravu vybrat asi 375 milionů eur (10,2 miliardy Kč). Z toho téměř 56 milionů eur (1,5 miliardy) má fond skutečně na účtu. Zbytek činí podle správců závazné přísliby. Na opravu Notre-Dame se pořádala ještě řada dalších dobročinných sbírek.

Kvůli šíření koronaviru se v polovině března přerušily veškeré práce na zajištění a opravách objektu.

Moderní nebo tradiční obnova chrámu?

Šéf rekonstrukce, bývalý náčelník generálního štábu generál Jean-Louis Georgelin, povolaný podle tisku do boje proti "prokrastinaci", zkoumá možnost částečně, postupně a cíleně převzít toto komplikované staveniště, na kterém před polovičkou března pracovalo okolo 60 až 70 dělníků.

Hlavní loď vyčistili roboti, ale je stále nutné odstranit trosky nad obrovskou klenbou. Tyto operace mají v zásadě skončit v létě, zatímco demontáž a uvedení hlavních varhan do pořádku je naplánováno do roku 2024. Nejmenší pohyb stavby mají zaznamenat všudypřítomné senzory. 

Kdy začne rekonstrukce? Generál Georgelin ujistil AFP, že v příštím roce. K tomu potřebné restaurátorské studie vede hlavní architekt Philippe Villeneuve. Ještě se může ukázat, že bude nezbytné zpevnit klenby. "Doufám, že všechno bude dokončeno na podzim," tvrdí generál. Za splnitelnou stále pokládá lhůtu pěti let, během kterých si prezident Emmanuel Macron přeje obnovit tuto perlu francouzského dědictví.

Zatím nic neumožňuje rozpoznat konečnou podobu, jakou bude mít gotický klenot po rekonstrukci. Bude se muset rozhodnout o volbě, která rozděluje milovníky tohoto národního a náboženského symbolu: zda věrně obnovit věžičku, kterou stavbu obdařil architekt Viollet-Le-Duc v 19. století, anebo navrhnout "soudobé architektonické gesto", jak by si přál Macron. To ale hrozí rizikem, že se poruší pravidla UNESCO. 

Věrná rekonstrukce by ale spíš usnadnila dodržení termínů. K tomu se zřejmě přiklání i většina Francouzů, uvádí AFP.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)