Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 10 lety zemřel kardinál Špidlík, muž víry a vtipu se zájmem o Východ

Ze světa / bohpet / Vlastní zpráva / 16. dubna 2020 13:32
Před 10 lety zemřel kardinál Špidlík, muž víry a vtipu se zájmem o Východ

Kardinál Tomáš Špidlík
Autor: Archiv Christnet.eu

Řím -

Kardinál Tomáš Špidlík zemřel v Římě 16. dubna 2010 ve věku 90 let. Papež Benedikt XVI. na homilii při zádušní mši v Bazilice svatého Petra vyzdvihl tohoto „velkého muže víry, jeho svěží, mladý duch, inteligenci a živý smysl pro humor“. Ten sdílel s papežem Janem Pavlem II., se kterým měl podobně těžké zkoušky v mládí, řekl tehdy Benedikt XVI.

Rodák z Boskovic na sever od Brna vstoupil před 80 lety za nacistické okupace Československa do noviciátu k jezuitům. Studia musel kvůli těžké době prý několikrát přerušit a po válce teologii studoval v Holandsku, kde přijal kněžské svěcení. Později působil ve Vatikánském rozhlase a téměř 40 let byl spirituálem v české Papežské koleji sv. Jana Nepomuckého v Římě. Známý je především jako pedagog patristické a východokřesťanské spirituality ve Věčném městě a jako „teolog srdce“.

Je autorem početných článků a publikací a některé přeložil rovněž do italštiny. Mezi jinými napsal: Vatikánské promluvy s humorem, Mariánská úcta v tradici křesťanského Východu nebo Duchovní cvičení s Janem Pavlem II., což je soubor exercičních textů, které přednášel papeži i Římské kurii.

Za své dílo si český kněz vysloužil ocenění i čestné doktoráty například z fakulty pravoslavné teologie na rumunské univerzitě ve městě Kluž. Mimoto dostal Zlatou medaili za zásluhy o kulturu od italského Ministerstva kultury a turistikyi státní vyznamenání od České republiky. V roce 2003 jej papež Jan Pavel II. jmenoval za kardinála a o rok později kázal jako nevolící člen během konkláve, které si pak zvolilo za papeže Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.

Špidlíkův život a odkaz si připomněli i ve Věčném městě. V prosinci minulého roku o něm uspořádal konferenci a výstavu Papežský východní institut, kde kardinál učil, spolu s Velvyslanectvím České republiky při Svatém stolci. Bylo tomu přesně 100 let od jeho narození, tedy 17. prosince, kdy oslavuje narozeniny rovněž o několik let mladší papež František.

Tomáše Špidlíka si při 10. výročí jeho smrti měli připomenout také v římském jezuitském středisku Centro Aletti, kde bydlel až do své smrti. Na čele tohoto centra stojí známý umělec a jezuita Marko Rupnik, kterého diplomovou práci vedl právě Tomáš Špidlík. Kvůli přísným opatřením na zamezení šíření koronaviru však vzpomínkovou akci zrušili. Kardinálovy ostatky se dnes nacházejí v bazilice na Velehradu v sarkofágu, který vyzdobil právě Marko Rupnik.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)