Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Itálii zemřelo kvůli viru nejméně 111 kněží

Domácí zpravodajství / bohpet / Vlastní zpráva / 17. dubna 2020 10:08
V Itálii zemřelo kvůli viru nejméně 111 kněží

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com

Itálie - Šíření koronaviru si v Itálii vyžádalo smrt nejméně 111 kněží. Naposledy zemřel Saverio Del Vecchio, první oběť z řad duchovních z jižního regionu Puglia ve věku 86 let. Jeho „přátelskou osobnost“ připomněla místní diecéze, podle které don Del Vecchio „často, po tolika letech, vzpomínal na Neokatechumenální cestu, která posílila jeho křestní a kněžské poslání.“

Nejmladší obětí byl Alessandro Brignone. Informaci o smrti 45-letého kněze přinesl s „velkou bolestí, ale ve víře ve zmrtvýchvstalého Pána“ arcibiskup jeho diecéze, Andrea  Bellani. Nejstarší obětí viru byl naopak Mario Cavalleri - měl 104 let.

Kompletní seznam zesnulých katolických kněží sbírá a denně aktualizuje deník Avvenire. Podle periodika měli všichni zesnulí pastýři několik společných vlastností: byli oblíbení, pokorní a nápomocní a také proto velká část z nich odmítla zůstat doma a nakazila se během pomoci věřícím. Mnozí byli věrní své farnosti a někteří z nich působili na jednom místě téměř 40 let. Podobný soupis o pastorech v protestantských církvích a o popech v pravoslavné církvi v zemi zatím není znám.

Bergamská dieceze na severu Itálie, kterou virus zasáhl zvlášť silně, oplakává život dvaceti šesti duchovních pastýřů. Uvádí to na své webových stránkách. Místní biskup Francesco Beschi řekl, že si na ně vzpomněl také papež, který mu v telefonátu vyjádřil „svou blízkost kněžím i nemocným… Udělala na něj velký dojem pastorační fantazie, se kterou se přibližujeme rodinám, starým lidem a dětem, což je rovněž znakem Boží blízkosti“.

Tento týden papež František zavolal do místního periodika Eco di Bergamo, poděkoval novinářům za jejich práci i zato, že dávají jména obětem.

V zemi se v této souvislosti zatím neobjevily vážné diskuze nebo volání po zdobrovolnění celibátu. Římský biskup v těchto dnech sice ustanovil novou Komisi pro studium jáhenské služby pro ženy, ale pravděpodobně jde jenom o shodu okolností. O tomto záměru totiž informoval již na konci loňské Synody o Amazonii, tedy ještě předtím než by toto téma mohla nastolit pandemie smrtícího viru.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)