Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V nejznámějším kyjevském klášterním komplexu se šíří koronavirus

Ze světa / vlu / ČTK / 19. dubna 2020 13:27
V nejznámějším kyjevském klášterním komplexu se šíří koronavirus

Kyjevskopečorská lávra
Autor: www.wikipedie.org / Creative Commons

Kyjev - V nejznámějším ukrajinském klášterním komplexu Kyjevskopečorská lávra se nejméně po několik dní šíří koronavirus, píší ukrajinská média. Podle informací listu RBK-Ukrajina se už na území tohoto starobylého a rozsáhlého kláštera koronavirem nakazilo přes 100 osob, dva lidé onemocnění covid-19 podlehli.

V hlavním ukrajinském městě Kyjevě je celkem 770 případů nákazy. Ohniskem viru v klášterním komplexu se podle médií stala Kyjevská duchovní akademie a několik kostelů. Nakažený je i představený kláštera a biskup Ukrajinské pravoslavné církve Pavel. Od začátku dubna zde platí karanténní opatření, bohoslužby se konají v uzavřeném režimu a jsou vysílány přes internet.

V neděli čeká ukrajinské pravoslavné věřící nejdůležitější velikonoční svátek, protože právě na tento den letos podle pravoslavného kalendáře připadá Kristovo zmrtvýchvstání. Bohoslužby v pravoslavných kostelech se liší od katolických či evangelických shromáždění například tím, že lidé při nich stojí a mohou se poměrně volně se pohybovat uvnitř chrámu. Mnoho věřících má ve zvyku chodit k jednotlivým ikonám, tedy k vyobrazení svatých, modlit se u nich a líbat je.

Letošní oslavy se však na Ukrajině ponesou ve znamení epidemie nemoci cvoid-19, kterou koronavirus způsobuje. Podle serveru RBK-Ukrajina jsou o velikonočních svátcích návštěvy kostelů zakázány, liturgie se může účastnit maximálně 10 osob, které ji slouží a podílejí se na její organizaci a na online vysílání.

Podobná omezení budou platit také v sousedním Rusku. Patriarcha Kirill, nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve, vyzval věřící, aby zůstali doma a bohoslužby sledovali na internetu, většina chrámů tedy bude uzavřená nebo v nich budou platit různá omezení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)