Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Oslavy osvobození ovlivnila pandemie. Bohoslužba v katedrále bude skromnější

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 30. dubna 2020 22:35
Oslavy osvobození ovlivnila pandemie. Bohoslužba v katedrále bude skromnější

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha
Autor: Wikipedia.org / Ugliku / Creative Commons

Praha - Bohoslužeb k 75. výročí konce druhé světové války, které se ve svatovítské katedrále na Pražském hradě uskuteční 5. května od 18:00 hodin se bude moci zúčastnit 60 lidí. Bohuslužby, kterou povede kardinál Dominik Duka, se zúčastní prezident Miloš Zeman. Liturgii bude přenášet Česká televize. 

"Na základě žádosti pana kardinála Duky jsme schválili možnost konání mše, která se koná 5. května v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, v počtu 60 osob k 75. výročí Pražského povstání. Tady jsme učinili vstřícný krok, jednotlivou výjimku v době, kdy ještě nejsou povoleny akce do 100 osob. Ty budou, včetně bohoslužeb, až 11. května," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Už od pátku 24. dubna se mohou konat veřejné bohoslužby a náboženské obřady do 15 lidí za zpřísněných hygienických podmínek.

 

Oslavy osvobození ovlivnila pandemie

Pražské arcibiskupství plánovalo velkolepou bohoslužbu za účasti velvyslanců z více než 40 zemí, veteránů druhé světové války či třeba vnuků legendárních generálů George Pattona a Charlese de Gaulla. Kvůli pandemii se ale může zúčastnit jen část z nich. Mezi šedesátkou hostů nebudou chybět přímí účastníci druhé světové války - veterán vzdušných sil na západě, pilot RAF Emil Boček či veterán pozemních sil na východě Miloslav Masopust. Přítomen má být také náčelník generálního štábu armády ČR generál Aleš Opata. První čtení bylo svěřeno armádě, číst bude kaplan Hradní stráže Jan Kupka.

Jako poděkování a povzbuzení lékařům bude během liturgie v presbytáři katedrály vystavena lebka sv. Lukáše, který je patronem lékařů. Na zákeřnou chorobu upozorní i symbolické obětní dary, které v podobě ochranného štítu, filtru FFP3 a ochranného obleku přinesou zástupci Nemocnice na Bulovce, na níž ležela velká tíže boje s nemocí covid-19.

Oslavy 75. výročí konce války výrazně poznamená pandemie koronaviru. Prezident Zeman posune tradiční květnové jmenování generálů, možná až na říjen. Výročí konce války si chce Zeman připomenout na Vítkově. V omezené podobě si Český rozhlas připomene výročí Pražského povstání a bojů o budovu Československého rozhlasu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)