Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Experti vyzdvihli roli náboženství v propagaci hygieny a zdraví

Ze světa / bohpet / Vlastní zpráva / 9. května 2020 12:29
Experti vyzdvihli roli náboženství v propagaci hygieny a zdraví

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Jeremy Yap

New York - Kde hovoří víra: Mytí v náboženských institucích. Takhle zněl název  webového semináře  (v angličtině „Where Faith Speaks: WASH in Religious Institutions“), který zdůraznil roli náboženství v souvislosti se šířícím se koronavirem a obecně s hygienou s ohledem na šestý rozvojový cíl OSN: „Čistá voda a kanalizace: Zajistit všem dostupnost vody a sanitačních zařízení a udržitelné hospodaření s nimi“.

„Naprostá většina partnerských zemí Německé spolkové republiky v rozvojové pomoci jsou náboženské země a pro mnoho jejich obyvatel je náboženství důležitou součástí každodenního života,“ podtrhla Miriam Leitingerová z Německé společnosti pro rozvojovou spolupráci (GIZ). Protože počet věřících podle ní nadále roste, je přirozené, že spolupracují s náboženskými komunitami a jejich lídry rovněž při propagaci hygieny.

Konzultantka pro GIZ Jumana Alayed z Jordánska potvrdila, že spolupráce s náboženskými představiteli je klíčová. Obvykle dobře komunikují a požívají důvěru svých věřících. Proto mohou – a měli by – lidi povzbuzovat k větší hygieně, dodala jordánská odbornice a zmínila příklady, které se v její zemi realizují s dalšími partnery: zavádění lepší sanitace v mešitách, zvyšování povědomí o hygieně nebo hygienický manuál z islámské perspektivy, tréninky a podobně.

K osobní hygieně a hlavně k mytí rukou vyzývá také islámské právo šaríja, řekl další řečník na semináři, muslimský učenec Atta Ur Rehman z Pákistánu. Náboženští představitelé v jeho zemi ve svých projevech apelovali na věřící v čase koronaviru, ale zpočátku neměli místo v krizových výborech během pandemie, což byla podle něj chyba.

Tebaldo Vinciguerra z Dikasteria pro integrální lidský rozvoj připomněl, že tento vatikánský úřad vydal dokument s názvem Aqua Fons Vitae (Voda, zdroj života). Dokument apeluje na šetření a správné zacházení s tímto zdrojem. Představitel Vatikánu také zmínil, že na Náměstí svatého Petra instalovali sprchy pro bezdomovce, což má též charitativní rozměr. Katolická církev přitom spolupracuje s různými místními vůdci po světe při instalaci jednoduchých zařízení na mytí rukou ve zdravotnických střediskách. Čistota je významná rovněž v liturgii: kněz si během bohoslužby myje ruce a na Zelený čtvrtek myje nohy několika věřícím, což je nejenom silné symbolické gesto.

Na organizaci semináře přispěli německé a maďarské ministerstvo zahraničních věcí a několik soukromých organizací.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)