Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci zašlou na podporu uprchlíků v Řecku i v syrském Aleppu téměř milion korun

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz / 13. května 2020 18:23
Evangelíci zašlou na podporu uprchlíků v Řecku i v syrském Aleppu téměř milion korun

Uprchlický tábor v Řecku
Autor: Lékaři bez hranic

Praha, Řecko, Aleppo - Evangelíci pošlou na podporu uprchlíků v Řecku i v syrském Aleppu téměř milion korun. Synodní rada Českobratrské církve evangelické již začátkem ledna podpořila mimořádným příspěvkem organizaci Lékaři bez hranic. Částka 200 tisíc Kč by měla přispět k řešení znepokojivé situace uprchlíků na řeckých ostrovech. Zároveň začátkem roku vyhlásila celocírkevní sbírku na podporu uprchlíků na řeckých ostrovech. 

Výtěžek mimořádné sbírky byl zaslán třem organizacím na ostrovech Chios a Lesbos, další část peněz míří také do syrského Aleppa. Celková výše podpory je přes 930 tisíc Kč a poslouží na nákup potravin, léků a zajištění nezbytné lékařské pomoci.

Darované finance pomáhají dvěma řeckým organizacím Perichoresis a Chios People Kitchen a také české pobočce Lékařů bez hranic. Všechny organizace působí přímo v přeplněných uprchlických táborech na řeckých ostrovech a z daru nakupují a rozdávají hlavně trvanlivé potraviny a lékařské potřeby a poskytují nutnou lékařskou péči.

K efektivnímu rozdělení peněz přispěly i dlouhodobé kontakty koordinátorky pro práci s uprchlíky Aleny Fendrychové s organizacemi a církvemi pomáhajícími přímo v místě humanitární krize.

Podporu tak kromě Lékařů bez hranic získal například projekt Chios People´s Kitchen (CPK). Dvakrát týdně distribuuje trvanlivé potraviny těm nejpotřebnějším na ostrově Chios: „Distribuce je složitá, protože i zde platí omezení kvůli koronaviru. Poskytujeme pomoc 60 – 70 rodinám týdně a dodáváme i ovoce dětem, které jsou tu bez rodičů. Každý den máme žádosti o další podporu a zatím můžeme pomáhat i díky vaší podpoře, za kterou děkujeme,“ říká Kostas Tainidis, vedoucí organizace, která jídlo pro uprchlíky připravuje od roku 2015.

Třetím podpořeným subjektem je Perichoresis. Zřizuje jej řecká evangelická církev a na ostrově Chios zajišťují nákup léčiv i nezbytnou lékařskou péči pro uprchlíky. Jejich práce je klíčová právě v táborech, kde je kapacita překročena více než trojnásobně. Zcela tu chybí základní hygienické vybavení a lidé na útěku před válečným konfliktem, včetně nejmenších dětí, se zde tísní v nelidských podmínkách ve špíně a zimě.

 

Další podpora během Velikonoc

Synodní rada navíc podpořila ještě dodatečným příspěvkem ve výši 3000 eur také výzvu Společenství evangelických církví v Evropě (GEKE), které se rozhodlo pomoci ve stejné oblasti a k účasti vyzvalo své členské církve. Sbírka GEKE míří v těchto dnech na ostrov Lesbos, kde se za ni nakoupí zdravotnický materiál pro místní nemocnici Vostanio v Mytilini. Část financí byla odeslána také přímo do válečné zóny – do syrského Aleppa na nákup dezinfekčních, ochranných pomůcek a jiných naléhavě potřebných lékařských pomůcek pro polikliniku Bethel, kterou tu provozuje Unie arménských evangelických sborů v Sýrii.

V minulosti Českobratrská církev evangelická opakovaně apelovala na českou politickou reprezentaci, na příslušná ministerstva i na premiéra Andreje Babiše, abychom se jako země připojili a svou pomocí přispěli k řešení eskalující situace. Podle evangelíků nejde přitom pouze o humanitární rozměr katastrofy. Neutěšená situace lidí na řeckých ostrovech se může obrátit i v bezpečnostní hrozbu. Dlouhodobé přehlížení problému tedy nepovažují ani za politicky prozíravé.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)