Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Řecku poprvé veřejně slavili liturgie, zájem byl enormní. Země se otevře i pro turisty

Ze světa / kir / ČTK, red. / 18. května 2020 9:54
V Řecku poprvé veřejně slavili liturgie, zájem byl enormní. Země se otevře i pro turisty

Ilustrační foto: kostel na ostrově Santorini
Autor: Pixabay.com

Atény - Desetitisíce Řeků po více než dvou měsících koronavirové přestávky směly v neděli poprvé přijít na bohoslužbu do kostela. Kvůli karanténním opatřením nemohli věřící oslavit ani pravoslavné Velikonoce, které letos připadly na konec dubna. Už v pondělí čeká Řeky další uvolnění restrikcí: otevřít se mají památky, střední školy a podle nového vládního nařízení i nákupní centra. Již je možná i rekreace u moře a země se brzy otevře i pro turisty ze zahraničí. Z přímořských zemí své hranice pro turisty otevřeli tento týden i Italové, Chorvaté nebo Francouzi. Náš jižní soused Rakousko přestal o víkendu požadovat při vstupu negativní test na koronavirus a hranice bude kontrolovat jen namátkově. Podobný režim je i na hranicích s Německem. 

I v Řecku budou bohoslužby s omezením počtu osob

Řecká vláda zakázala náboženská shromáždění v rámci karantény, která začala platit v polovině března, a pro mnohé věřící tak byla dnešní bohoslužba slavnostním okamžikem.

"Nedokážu ani popsat své pocity. Po dvou a půl měsících karantény jsem zase v kostele. Teď můžeme dělat to, co jsme dva a půl měsíce nesměli - jít na liturgii a slavit eucharistii," řekla agentuře Reuters 76letá Stella Kasimatiová v kostele poblíž aténského přístavu Pireus.

Uvnitř svatostánků ale všechno ještě nefunguje ani zdaleka tak, jako před vypuknutím epidemie. Místo lavic jsou uvnitř židle, které dovolují udržet mezi lidmi předepsané rozestupy minimálně 1,5 metru, u dveří jsou k dispozici rukavice a dezinfekce a pokud některý z věřících políbí ikonu, kostelnice ji vzápětí otře dezinfekčním ubrouskem.

Kvůli nařízení, které stanovuje maximální počet lidí uvnitř kostela tak, aby na každých deset čtverečních metrů připadala vždy maximálně jedna osoba, se někde muselo kvůli velkému zájmu konat hned několik bohoslužeb za sebou, uvedla agentura AP.

Odložené Velikonoce Řekové oslaví 26. května

Kostely jsou však připraveny na odloženou oslavu Velikonoc, kterou církevní hodnostáři odložili na konec května. Původně se slavnost Zmrtvýchvstání Páně měla světit 19. dubna a aby o ni věřící nepřišli, odsunula ji církev na 26. května.

Už o den dříve, tedy 25. května, by se v zemi měly otevřít restaurace, bary a kavárny, uvedl dnes s odkazem na státní úřady server listu Kathimerini. Už v pondělí začnou fungovat i nákupní centra, ačkoli podle původního harmonogramu se měla otevřít až za dva týdny.

Řecko patří k zemím, které pandemii covidu-19 podle mnohých expertů zvládly lépe než některé další státy, zejména díky včasným restriktivním opatřením. V zemi se dosud potvrdilo 2819 případů nákazy koronavirem, z toho 162 lidí zemřelo. Více jak 1300 nemocných se pak již uzdravilo.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)