Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle Číny chlapec vybraný dalajlámou za nástupce nebyl unesen ale vystudoval a pracuje

Ze světa / kir / ČTK / 21. května 2020 10:55
Podle Číny chlapec vybraný dalajlámou za nástupce nebyl unesen ale vystudoval a pracuje

ilustrační foto: vlajka Tibetu
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Peking - Chlapec, který před 25 lety zmizel krátce poté, co ho tibetský duchovní vůdce dalajlama jmenoval pančenlamou, tedy druhým nejvyšším představitelem tibetského buddhismu, vystudoval vysokou školu a má stálou práci. Podle agentury AP to v úterý oznámila čínská vláda.

Tibetská exilová vláda v Indii si v neděli připomněla 25. výročí zmizení tehdy šestiletého chlapce jménem Gendün Čhökji Ňima a vyzvala Peking, aby informoval o tom, kde se nachází. "To, že Čína unesla pančenlamu, odepřela mu jeho náboženskou identitu a zabránila mu praktikovat víru v jeho klášteře, představuje hrubé porušení lidských práv," uvedla tibetská exilová vláda v prohlášení.

K deklaraci vyzývající Čínu, aby vyjasnila okolnosti zmizení pančenlamy, se připojila i skupina 17 českých senátorů, včetně čtyř místopředsedů horní komory za ODS, STAN a TOP 09 a KDU-ČSL. Rovněž americký ministr zahraničí Mike Pompeo vydal v pondělí prohlášení, v němž požaduje po Číně, aby sdělila pančenlamovo místo pobytu a respektovala svobodu vyznání.

Čína jmenovala do funkce pančenlamy svého kandidáta jménem Čhökji Gjalpo Palzangpo, který se jen zřídka ukazuje na veřejnosti a podle předpokladů tráví většinu času v Pekingu. Je považován za politickou figurku ovládanou čínskou vládou, uvedla agentura AP.

"Gendün Čhökji Ňima získal v dětství zdarma povinné vzdělání, složil přijímací zkoušky na vysokou školu a nyní pracuje," prohlásil mluvčí čínské diplomacie Čao Li-ťien k osudu chlapce vybraného dalajlamou. Nyní 31letý Ňima a jeho rodina "žijí normálním životem" a nepřejí si být rušeni, dodal.

Čína vládne Tibetu tvrdou rukou od obsazení tibetského území v roce 1950. Tibetského duchovního vůdce dalajlamu považuje čínská vláda za nebezpečného separatistu. Dalajlama, který od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v exilu v Indii, opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

Tibeťané se obávají toho, že Čína využije otázku nástupnictví dalajlamy k rozštěpení tibetského buddhismu tím, že po smrti současného tibetského duchovního vůdce jmenuje sama jeho nástupce, zatímco exilová tibetská vláda vybere jiného.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)