Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Itálii jsou od pondělí povoleny bohoslužby, ve Francii až v červnu. Soud uzavření ale zřejmě změní

Ze světa / kir / ČTK, red. / 21. května 2020 11:40
V Itálii jsou od pondělí povoleny bohoslužby, ve Francii až v červnu. Soud uzavření ale zřejmě změní

Ilustrační foto: kaple Notre Dame du Haut ve francouzském Ronchamp od slavného architekta Le Courbusiera

Paříž/Řím -

Podle soudu je zákaz bohoslužeb ve Francii nepřiměřený

Ve Francii se zatím nesmějí kvůli pandemii konat bohoslužby, a to až do 2. června. Vláda ale možná bude muset přistoupit ke změně harmonogramu, protože Státní rada, která v zemi zastává roli nejvyššího správního soudu, v pondělí rozhodla, že zákaz je nepřiměřený a měl by být zrušen. Podle soudců nelze připustit, aby ve chvíli, kdy je povoleno setkávání skupin až o deseti lidech, byla dál zakázána náboženská shromáždění.

Francouzští katolíci si nicméně i během karantény dokázali poradit a v neděli ve městě Chalons-en-Champagne na východě Francie uspořádali venkovní bohoslužby, na niž věřící přijeli v autech. Bohoslužbu na pódiu před řadami zaparkovaných vozů vedl biskup Francois Touvet, a kněží pak dokonce procházeli mezi auty, aby lidé mohli přijmout eucharistii.

"Lidé jsou v autech, jsou to většinou obyvatelé stejného bytu nebo domu, mají s sebou dezinfekční gel a roušky. Auta stojí na metr od sebe, podáme jim svaté přijímání a pak si umyjeme ruce," popsal postup biskup. Francouzská média psala o novince jako o "drive-in bohoslužbě" a na rozdíl od zpěvu jako v kostele ji provázelo houkání klaksonů, napsala agentura Reuters.

Otevření kostelů v Itálii doprovází přísná opatření

Zatímco v Itálii díky uvolňování koronavirových opatření směli poprvé po dvou měsících přijít lidé do kostelů na bohoslužby již v pondělí, provoz v chrámech se ale stále době před vypuknutím epidemie nepodobá. Kromě všudypřítomné dezinfekce leckde používají kvůli pravidlu o bezpečných odstupech i elektronické přístroje, které nositele upozorní, pokud se příliš přiblíží k dalším lidem. 

V Itálii jsou od pondělí povoleny bohoslužby, ve Francii až v červnu. Soud uzavření ale zřejmě změní

Ilustrační foto: Bazilika sv. Petra ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Monchensea / Wikimedia Commons

V Římě v pondělí kontrolovali zřízenci v ochranných oblecích teplotu lidem, kteří se chystali navštívit Svatopetrský chrám ve Vatikánu. Přísná hygienická pravidla však platí i všude jinde. Například v římském kostele Sant’Eugenio vítal ráno duchovní José Maria Galván věřící v latexových rukavicích a s rouškou na obličeji. "Než jsem se stal knězem, byl jsem chirurg, takže rukavice jsou pro normální věc," citovala jej agentura AP.

Italská vláda připravila rozsáhlý manuál, který určuje nové hygienické normy, a provozu v kostelích se v něm věnuje velmi podrobně. Odborníci vycházejí z toho, že do kostelů často chodí starší lidé, kteří jsou vůči infekci koronavirem zranitelnější, a proto církve musejí dodržovat například minimální metrové rozestupy mezi lidmi.

Například v kostele Sant'Eugenio, kam dříve v neděli na bohoslužbu chodilo až 500 lidí, se proto nyní dostane dovnitř maximálně 150 věřících. Nádoby se svěcenou vodou zůstanou prázdné, dočasně se ruší sborový zpěv a při svatém přijímání musí kněz hostie podávat v rukavicích.

Ve florentském dómu Santa Maria del Fiore zašli ještě dál a všechny návštěvníky při vstupu do chrámu vybaví elektronickými přístroji, které začnou vibrovat, svítit a jemně pípat, pokud se dva lidé k sobě přiblíží na méně než dva metry.

Již 132 000 Italů a 63 000 Francouzů se z nemoci Covid 19 uzdravilo. Milosrdní bratři vybrali převážné na pomoc Itálii několik milionů korun

V Itálii zemřelo přes 32 000 lidí na komplikace doprovázející nemoc covid-19. Přes 132 000 lidí se ale podle dnešních údajů již uzdravilo a počet nemocných v přepočtu na 1 milion obyvatel je aktuálně cca 4x větší než u nás (1039 vs 242). V řadě regionů země, zejména na jihu, je ale situace s Českou republikou zcela srovnatelná. 

Ve Francii nemoci podlehlo 28 000 lidí, a vyléčilo se více jak 63 000 osob. Počet nemocných je ve Francii zhruba 3x vyšší než v České republice (781 vs 242). V zemi jsou také velké regionální rozdíly a při uvolňování opatření se odlišně postupuje v tzv. zelených a červených zónách. Francie své hranice pro obyvatele zemí schengenského prostoru již otevřela, Itálie tak učiní 3. června.

Na pomoc Itálii v době vrcholící pandemie organizovali v České republice sbírku Milosrdní bratři. Ze sbírky, která k dnešnímu dni vynesla již téměř 6 milionů korun, bylo možné pořídit desítky tisíc roušek a 17 plicních ventilátorů. Sbírka nadále trvá a je určena i na pomoc nemocnicím ve Španělsku, kam byly zaslány další ventilátory a zdravotnický materiál.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)