Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Německu se při bohoslužbách nakazilo na 40 lidí. V zemi je ale již méně nemocných než v ČR

Ze světa / kir / ČTK, red. / 24. května 2020 23:35
V Německu se při bohoslužbách nakazilo na 40 lidí. V zemi je ale již méně nemocných než v ČR

Ilustrační foto: Braniborská brána v Berlíně
Autor: pixabay.com

Berlín - Více než 40 lidí se nakazilo koronavirem poté, co se počátkem měsíce zúčastnili bohoslužby ve Frankfurtu nad Mohanem. Oznámily to dnes tiskové agentury s odvoláním na městské zdravotní úřady v tomto finančním centru Německa. Šest lidí se musí podle agentury AFP léčit v nemocnicích.

Bohoslužba se konala 10. května v baptistickém kostele, tedy jen několik dnů poté, co úřady dovolily novu otevřít modlitebny. V daném kostele se podle agentury Reuters konají bohoslužby v němčině i ruštině.

"Situace je velmi dynamická," řekl místnímu listu Frankfurter Rundschau Antoni Walczok, který je zástupcem šéfa městského zdravotnictví. Církev se podle něj nedopustila žádného porušení opatření, která mají zabránit šíření koronaviru.

Ve spolkové zemi Hesensko, ve které je Frankfurt nad Mohanem největším městem, smějí církve pořádat bohoslužby od 1. května za předpokladu, že dodržují odstup mezi věřícími a další hygienická pravidla.

Německo, které bylo postižené relativně méně než jiné velké evropské země, začalo od začátku května uvolňovat omezující opatření. V zemi nicméně zůstávají obavy z případné druhé vlny pandemie, poznamenala AFP.

Dodala, že úřady v Dolním Sasku na opačném konci Německa dnes ohlásily, že sedm lidí se nakazilo v restauraci ve městě Leer; do karantény kvůli tomu musela zamířit padesátka lidí.

Pořádání bohoslužeb je podle AFP citlivou otázkou i mimo Německo. Ve Francii se shromáždění dvou tisícovek na konci února stalo zdrojem nákazy pro desítky případů nákazy po celé zemi. Bohoslužby zde měly být povoleny až od 2.června, soud ale zákaz zrušil a vláda souhlasila s jejich dřívější obnovou. 

V Německu se podle údajů Institutu Roberta Kocha nakazilo celkem 177.850 lidí, 8216 lidí zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19, způsobovanou koronavirem. Německo má nicméně již několik týdnů méně nemocných v přepočtu na 1 milion obyvatel než Česká republika a přes 160.000 lidí se v zemi již uzdravilo. Začátkem tohoto týdne pak došlo k důležitému zlomu a počet nemocných klesl pod náš průměr i v nejvíce postižené spolkové zemi v Bavorsku (v sobotu v Bavorsku-199 vs ČR-232). V druhé ze sousedních zemí s Českem v Sasku je počet aktuálně nemocných ještě nižší než je celoněmecký průměr. Od 26.5. pak mají být na hranicích s našimi sousedy z české strany jen namátkové kontroly. Němci své hranice s ČR nehlídali ani v minulých měsících.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)