Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V plzeňském církevním muzeu je výstava ikon, potrvá do 23. srpna

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 25. května 2020 23:35
V plzeňském církevním muzeu je výstava ikon, potrvá do 23. srpna

ilustrační foto: Ikona Krista a sv. Menase (Egypt, 6. století, dnes ve sbírkách muzea v Louvre)
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Plzeň - V Muzeu církevního umění plzeňské diecéze v centru Plzně se  otevřela veřejnosti výstava Ikony - okna do nebe. Připravilo ji Západočeské muzeum v Plzni ve spolupráci s Husitským muzeem v Táboře. Je tu 86 ikon, všechny z táborské sbírky, řekl dnes ČTK autor výstavy Jakub Smrčka.

Většina ikon, náboženských obrazů východního křesťanství, jsou střední formáty, zhruba A4, další jsou větší než A3 a dále jsou tam miniatury. "Tři čtvrtiny jsou ikony na dřevě, malované temperou. Čtvrtina ikon je kovových, bronzových se smaltovou polychromií, takže takové méně známé typy," řekl Smrčka. Ikony se představují na krátkodobých výstavách, v trvalých expozicích by se působením světla ničily. "Jsou v depozitářích, nebo je zapůjčujeme. Všechny nejsou ve stavu, aby se s nimi mohlo manipulovat," uvedl Smrčka.

Ve všech případech jde o originály. Kromě jedné se do sbírky Husitského muzea dostaly na konci 90. let 20. století, kdy byly objeveny jako pašovaný lup zlodějských gangů, které plenily stovky kostelů pravoslavné a řeckokatolické církve v Polsku, Rusku, Bělorusku a na Ukrajině. "Pokud se nepodařilo nalézt původního majitele, aby mohla být díla vrácena, stala se součástí státních muzejních sbírek. Díky tomu mohou nyní žít svůj 'druhý život' a sloužit veřejnosti prostřednictvím výstav," uvedl kurátor Luděk Krčmář.

Ikony jsou podle Smrčky po staletí vnímány jako díla bytostně duchovní a současně tajuplná a hodná úcty. "Jsou jakýmisi okny mezi nebem a zemí a náboženská úcta neplatí jim jako předmětu, ale svaté skutečnosti, kterou zastupují," řekl. "Ikony se nemalují, ale píší. Ikonopisec smí uplatnit svou výtvarnou invenci, ale v rámci přesně stanovených pravidel, protože jeho talent je zde zcela ve službě sdělení víry," uvedl Smrčka.

Vystavovaný soubor je doplněn také ikonou sv. archanděla Michaela z pozůstalosti manželů Edvarda a Hany Benešových, jimž ji daroval někdejší rumunský ministr zahraničí Nicolae Titulescu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)