Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Betlémě se opět otevřela bazilika Narození Páně. V Jeruzalémě pak chrám Božího hrobu

Ze světa / kir / ČTK / 28. května 2020 10:18
V Betlémě se opět otevřela bazilika Narození Páně. V Jeruzalémě pak chrám Božího hrobu

Ikona v jeskyni narození Páně v Betlémě
Autor: Veronika Čepelková

Betlém/Jeruzalém - Betlémská bazilika Narození Páně se v úterý opět otevřela věřícím a turistům. Objekt, který se podle křesťanů nachází v místě narození Ježíše Krista, byl uzavřen v březnu kvůli opatřením, která měla bránit šíření koronaviru. Na základě rozhodnutí palestinského vedení ohledně rozvolňování restrikcí ale na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu opět otevřely kostely, mešity a obchody. Informovala o tom agentura Reuters.

Návštěvníci baziliky kvůli koronaviru ale musí mít roušku, nesmí mít teplotu a v objektu může v jednu chvíli být nanejvýše 50 lidí. Chrám, který patří k nejnavštěvovanějším památkám v Betlémě, byl uzavřen od 5. března.

"Narození našeho Pána Ježíše Krista dalo před více než 2000 lety lidem naději. Myslím, že otevření kostela dnes dá celému světu naději, že tato pandemie snad skončí, nejen v Palestině, ale v celém světě, " uvedla palestinská ministryně turismu Rula Maajahová.

V Betlémě se opět otevřela bazilika Narození Páně. V Jeruzalémě pak chrám Božího hrobu

Ilustrační foto: Duha po dešti nad Palestinou. Pohled na východní Jeruzalém a údolí Jordánu
Autor: Mikuláš Vymětal

Betlém patří k části Západního břehu Jordánu, kde Palestinci mají omezenou autonomii. Podle oficiálních údajů se dosud na Západním břehu Jordánu nákaza koronavirem potvrdila u 423 lidí a dva zemřeli.

Znovuotevření svatostánků, obchodů a firem připadá na poslední den muslimského svátku íd al-fitr, kterým končí postní měsíc ramadán.

"Dnešek je velkým dnem pro Betlém a pro věřící," uvedl biskup Theofylaktos, který stojí v čele řecké pravoslavné církve v Betlémě.

Otevírá se i Jeruzalém

V Jeruzalémě se v neděli po dvouměsíční uzávěře znovu otevřel chrám Božího hrobu, postavený podle věřících na místě Kristova ukřižování. Izrael tak pokračuje v uvolňování opatření přijatých kvůli koronaviru. 

Podobně jako v Betlémě se do chrámu Božího hrobu bude moci vstupovat jenom s rouškami. Dovnitř bude smět naráz jen 50 lidí, kteří mezi sebou budou muset dodržovat dvoumetrové rozestupy. Nemají se dotýkat předmětů v chrámu ani je líbat. Chrám byl uzavřen 25. března, takže do něj letos věřící nemohli ani o Velikonocích, kdy bývá místo většinou zaplněné davem.

V Izraeli se koronavirem nakazilo přes 16.700 lidí a zemřelo tam 279 pacientů. Téměř 15. 000 lidí se ale již uzdravilo a počet aktuálně nemocných je srovnatelný s počty v České republice.

Od tohoto týdne se také věřící budou moci po skoro dvouměsíční pauze vrátit do jeruzalémského komplexu mešity Al-Aksá. Oznámil to minulý týden fond Wakf, který spadá pod jordánskou správu a svatyně na Chrámové hoře, kde se nachází mešita Al-Aksá a muslimská svatyně Skalní dóm, spravuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)