Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jeruzalémská mešita Al-Aksá je opět přístupná věřícím

Ze světa / vlu / ČTK / 31. května 2020 10:07
Jeruzalémská mešita Al-Aksá je opět přístupná věřícím

V roce 2009 vstoupil Benedikt XVI. jako první papež do mešity Al-Aksá
Autor: Pixabay.com / Umme Salma

Jeruzalém - Jeruzalémská mešita Al-Aksá, která je třetím nejposvátnějším místem islámu, se dnes znovu otevřela pro věřící. Stalo se tak po 2,5 měsíce, po které byla mešita uzavřena kvůli epidemii způsobené koronavirem. Oznámila to nadace Vakf, jež muslimské objekty na Chrámové hoře spravuje.

Muslimské svatyně na Chrámové hoře zavřely své brány 15. března a zůstaly nepřístupné i během celého muslimského postního měsíce ramadánu a následného svátku íd al-fitr. Na dnešní časnou ranní modlitbu přišly na místo stovky věřících. Někteří přitom poklekli a políbili zemi, uvedl podle agentury Reuters jeden ze svědků.

Pro návštěvníky platí v mešitě Al-Aksá a dalších muslimských svatyních na Chrámové hoře preventivní opatření, která mají zabránit opětovnému rozšíření nákazy. Věřící musí mít na obličeji roušky a musí si přinést vlastní modlitební koberečky. Nadace Vakf zatím nesdělila, zda bude rovněž omezovat počet lidí na Chrámové hoře.

Izrael od začátku epidemie zaregistroval přes 17.000 případů nemoci covid-19 a 284 mrtvých. Na okupovaném Západním břehu Jordánu je případů infekce evidováno 386. Téměř 15. 000 lidí se ale již uzdravilo a počet aktuálně nemocných je srovnatelný s počty v České republice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)