Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pieta k 75. výročí Postoloprtského masakru se kvůli uzavření hranic uskuteční bez německých hostů

Kraje: Ústecký / kir / Vlastní zpráva / 1. června 2020 11:03
Pieta k 75. výročí Postoloprtského masakru se kvůli uzavření hranic uskuteční bez německých hostů

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Shehan Peruma

Postoloprty - Organizátoři festivalu smíření Meeting Brno chystají na čtvrtek 4. června  v Postoloprtech na Lounsku pietní gesto u příležitosti 75. výročí tamního poválečného masakru. Postoloprtský masakr se stal po druhé světové válce v červnu 1945, kdy československá armáda zabila bez soudu několik set internovaných civilních obyvatel německé národnosti z Postoloprt a okolí. Masakr si připsal největší počet obětí v severních Čechách v poválečné historii a byl druhou nejtragičtější událostí při živelných násilnostech při takzvaném divokém odsunu Němců. Více lidí přišlo o život jen v souvislosti s tzv. Brněnským pochodem smrti.

„Od roku 2015 organizujeme s německými a rakouskými přáteli Pouť smíření, jejíž trasa vede proti směru brutálního pochodu smrti 1945 od masového hrobu v Pohořelicích na brněnské Mendlovo náměstí. Místa krvavých zločinů, které nás po desetiletí rozdělovaly, se stávají příležitostí k novým setkáním,“ říká David Macek, iniciátor Meetingu Brno. Prezidentkou tohoto festivalu se letos stala husitská farářka Martina Viktorie Kopecká, která má na Postoloprtsku kořeny.

„Služba předsedkyně komise mládeže Světové rady církví mě přivádí na místa poznamenaná utrpením, rozdělením a otevřenými konflikty - od Kolumbie přes uprchlické tábory v Jordánsku až po demilitarizovanou zónu mezi Severní a Jižní Koreou. Ve festivalu Meeting Brno, který jako plod česko-německého Roku smíření 2015 originálně rozvíjí mezikulturní, ekumenický a mezináboženský dialog, nacházím od svého loňského zapojení platformu, jakou naše země v této době potřebuje. Brněnská metoda smíření, založená na společném putování a nových dotecích starých dějinných traumat, je mimořádně inspirativní jak mezinárodně, tak třeba i v severních Čechách“, říká rodačka z Loun, v jejichž sousedství se odehrál dosud tabuizovaný Postoloprtský masakr. 

Uzavření hranic nedovoluje účast německých partnerů. „Květiny tak chceme v Postoloprtech symbolicky položit i v jejich zastoupení,“ říká Petr Kalousek, ředitel festivalu Meeting Brno. K pietě se rozhodl připojit i velvyslanec Německa v České republice Christoph Israng.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)